Budi dio naše mreže
Izbornik

U Minhenskoj nadbiskupiji nema bogoslužja do 3. travnja

Muenchen (IKA)

Odlukom minhenskog nadbiskupa kardinala Reinharda Marxa u petak 13. ožujka nema misa na području Nadbiskupije München - Freising u naredna tri tjedna.

To znači nema pobožnosti križnoga puta ni svetih misa ni na hrvatskom jeziku u hrvatskim katoličkim misijama – župama München, Freising, Rosenheim i Traunreut. Odluka kardinala Marxa stupa na snagu odmah. Od ponedjeljka 16. ožujka do 19. travnja zatvaraju se sve škole i dječji vrtići na području nadbiskupije.

Ovom prigodom voditelj Hrvatske katoličke župe u Münchenu fra Petar Klapež OFM na mrežnoj stranici župe www.hkz-muenchen.de napisao je sljedeće:

Draga braćo i sestre,
Suočeni sa životnim okolnostima, nastalima zbog širenja bolesti COVID-19, uzrokovane novim korona virusom (SARS-CoV-2) u Njemačkoj, u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, u Europi i cijelome svijetu, a pozorni na upute mjerodavnih državnih i medicinskih služba, u svojoj smo crkvenoj odgovornosti pozvani vjerničkim duhom razmatrati kako se trebamo ponašati, što trebamo činiti iz ljubavi prema bližnjima i na koji način najviše pomoći potrebitima. Ujedno izražavamo zahvalnost medicinskomu osoblju i svima koji služe dobrobiti našega zdravlja i skrbi za bolesne. Vrijeme kroz koje prolazimo je višeslojno vrijeme kušnje i otvara puno temeljnih pitanja. U korizmenome hodu jasnije vidimo da su kušnja ne samo naša ljudska ranjivost i krhkost, nego i određena nužna ograničenja. Mi ta ograničenja promatramo i nastojimo živjeti u svjetlu ljubavi koja je potrebna pred izazovima za osobnu i zajedničku odgovornost. Znamo da u brizi jednih za druge, premda se javljaju osjećaji nesigurnosti i bojazni, jačamo. Važna je svijest da postoje teškoće u kojima ne možemo sami i nismo sami. Svatko je pozvan učiniti svoju dužnost i živjeti svoj poziv. Štoviše, treba ugrađivati darove koje Gospodin daje da bismo rasli u ljubavi prema Bogu i bližnjima. Ovo je prilika za razna savezništva u dobru, u kojemu se u društvenoj zajednici trebaju povezati: ljubav prema čovjeku, zdravstveni sustav, znanost, gospodarstvo i političke odluke. U nama vjernicima je snaga Božjega Duha, koji nas tješi i daje snagu. Osim toga, mi živimo sigurnost nade u Kristu. Molitva sve to povezuje u pouzdanju i po njoj smo dionici čudesnih djela. Svemogućemu Gospodinu koji nas obnavlja u svojoj ljubavi preporučujemo svoje slabosti i molimo ga za nadvladavanje ovog zaraznog virusa i blagoslovni mir u našoj Župi i cijelome svijetu. Blažena Djevice Marijo, Zdravlje bolesnih, moli za nas!

U ime kardinala Reinharda Marxa , sve vas u Gospodinu pozdravljaju vaši fratri i
časne sestre.