Budi dio naše mreže
Izbornik

U Novoj Gradiški proslavljen spomen sv. Ivana Pavla II., pape

Nova Gradiška (IKA)

U Novoj Gradiški je 22. listopada svečano proslavljen spomen sv. Ivana Pavla II., pape. Večernju misu u crkvi sv. Terezije Avilske predvodio je župni vikar vlč. Marko Dušak, a liturgijskim pjevanjem misno slavlje je obogatio Župni mješoviti zbor pod ravnanjem Julijane Žirovčić.

U propovijedi vlč. Dušak je podsjetio na životni put ovoga sveca, te istaknuo: “Sveci su nam najčešće likovi iz daleke prošlosti i ne možemo si ih predočiti, ali ovaj svetac nam je još u sjećanju, s njime smo rasli, slušali ga, divili mu se i mogli ga na neki način opipati, dotaknuti. On je papa hodočasnik, komunikator, prijatelj mladih, supatnik u bolesti, prijatelj našega naroda, osnivač naše Požeške biskupije, dakle, uzor mnogima i putokaz prema Kristu, a sve pod zaštitom Djevice Marije kojoj se predavao u geslu Totus tuus (Sav tvoj.)”.

Nakon mise formirala se središtem grada procesija od crkve sv. Terezije do župne crkve Bezgrješnog začeća BDM (koja se renovira) ispred koje je postavljen kip pape Ivana Pavla II. koji je omiljeno mjesto pobožnosti Novogradišćana i čiji je svojevrsni kult zaživio u gradu i Župi. Pred kipom su vjernici predvođeni župnim vikarom izmolili svečeve litanije i zapjevali geslo: “Sveti Ivane Pavle Drugi – moli za nas”.