Budi dio naše mreže
Izbornik

U Novoj Gradiški proslavljena 100. obljetnica rođenja sv. Ivana Pavla II.

Nova Gradiška (IKA)

Na poticaj požeškog biskupa Antuna Škvorčevića u župama Požeške biskupije 18. svibnja obilježen je spomen 100. obljetnice rođenja sv. Ivana Pavla II., utemeljitelja biskupije.

Vjernici župe Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije u Novoj Gradiški na poseban način izražavaju svoju odanost Bogu proseći zagovor sv. Pape, i zato jer je prije tri godine na platou ispred župne crkve postavljen svečev kip, rad akademskog kipara Ante Jurkića – replika kipa Trsatski hodočasnik koji se nalazi na Trsatu u Rijeci.

Svečano večernje euharistijsko slavlje predvodio je župni vikar Marko Dušak, koji je pozvao vjernike da u tom misnom slavlju zahvale Bogu na daru sveca naših dana, utemeljitelja Požeške biskupije i prijatelja hrvatskoga naroda. U homiliji vlč. Dušak istaknuo je kako se „nalazimo u mjesecu svibnju, mjesecu u kojemu se intenzivnije molitveno družimo s Blaženom Djevicom Marijom kojoj se sv. Ivan Pavao II. predavao u potpunosti, te je to na osobit način posvjedočio i svojim geslom Totus tuus ego sum Maria – Sav sam tvoj Marijo! Taj primjer predanosti svakoga vjernika poziva da kao marijanski narod i pojedinci nastavljamo preslavno djelo evangelizacije, kako ga je Sveti papa nazvao u apostolskom pismu o osnutku Požeške biskupije, posvjedočujući tako samoga Krista među braćom.“

Nakon misnog slavlja vjernici su molitveno pohodili kip sv. Ivana Pavla II. koji je postao drago molitveno i sakralno mjesto novogradiških vjernika. Nakon što su izmoljene Svečeve litanije i molitva Utemeljitelju Požeške biskupije vjernici su otpjevali poklik Sveti Ivane Pavle – moli za nas!