Budi dio naše mreže
Izbornik

U Okučanima završeno 14. danonoćno čitanje Biblije

Okučani (IKA)

U Župi sv. Vida Okučani, Prve korizmene nedjelje, 18. veljače, završeno je četrnaesto danonoćno čitanje Biblije, odnosno Svetog pisma pod nazivom “Od Postanka do Otkrivenja”.

Vjernici su počeli čitati Bibliju na Čistu srijedu, nakon večernje mise i obreda pepeljenja. Čitanje je trajalo četiri dana i četiri noći. Kroz to vrijeme čitači su se izmjenjivali svakih pola sata, a neki su čitali sat vremena ili duže i to nekoliko puta, jer su, na žalost mnogi vjernici ove Župe otišli raditi izvan Hrvatske.

Svaka četiri sata izmjenjivali su se dežurni vjernici, koji su brinuli o neprekidnom čitanju, ali i o uljanici ispred ambona, da u njoj ne ponestane ulja. Čitanje se prekidalo samo u vrijeme svetih misa i pobožnosti križnog puta.

Nakane ovogodišnjeg biblijskog bdjenja – danonoćnog čitanja Biblije, bile su: za okučansku župu, za prestanak rata u Ukrajini i u Svetoj zemlji tj. u Pojasu Gaze – Palestini, ali i za predstojeće izbore u Hrvatskoj i EU.

U čitanje su se uključivali i vjernici susjednih mjesta i župa, u različito doba dana i noći. Tako je Marija Muka dolazila vlakom iz Dragalića više puta, kako bi pročitala “svoj dio teksta”.

Čitalo se iz Zlatne Biblije koja je vlasništvo Župe sv. Vida, a prije deset godina kupili su je okučanski vjernici.

Dvije vjernice čitale su Bibliju na materinskom jeziku: Elvira Mandir r. Juhasz na mađarskom i Daša Radanović r. Rolinc, na češkom.

Ispred oltara bile su izložene Biblije i Sveta pisma na različitim jezicima.

Čitači su u Knjigu dojmova mogli upisati svoje iskustvo čitanja i susrete s Riječju Božjom.

Čitanje je započeo okučanski župnik, o. Ivo Brezović koji je na Prvu korizmenu nedjelju i dovršio čitanje. Završetak su oglasila sva zvona sa zvonika crkve Sv. Vida, a nazočni čitači dočekali su kraj čitanja na koljenima.

Slijedila je misa zahvalnica na kojoj je župnik zahvalio svim čitačima, posebno onima koji su čitali ili dežurali u noćnim satima. Posebno je istaknula obitelj vjeroučitelja Šimuna i Katarine Klarić.

Nakon mise, o. Brezović blagoslovio je svakoga čitača pojedinačno, polaganjem upravo pročitane Biblije na njihove glave, a snimljena je i zajednička fotografija svih čitača.