Budi dio naše mreže
Izbornik

U Osijeku održan skup Odbora ŽPV-a za naviještanje

Osijek (IKA)

U pastoralnoj dvorani Vikarijata Osijek 13. ožujka održan je skup Odbora župnih pastoralnih vijeća (ŽPV) za naviještanje Osječkog istočnog i Osječkog zapadnog dekanata koji je molitvom i uvodnom dobrodošlicom otvorio dekan Osječkog zapadnog dekanata mons. Adam Bernatović.

Poticaj za večernji susret bilo je tematsko izlaganje „Zahtjevi nove evangelizacije u perspektivi djelovanja Odbora ŽPV-a za naviještanje“ koje je održao dr. Stanislav Šota, koordinator Pastoralnog centra Đakovačko-osječke nadbiskupije i zadužen za pastoral članova župnih vijeća u Nadbiskupiji.

Istaknuto je kako je u novoj evangelizaciji potrebno dovesti čovjeka do novoga zanosa vjere: do otkrića ljepote, radosti, žara, kao i smisla vjerovanja koje nije tek formalno pripadanje nekakvoj zajednici ili održavanje običaja i tradicije. Potreban je novi zanos i snaga te drukčiji stil i jezik evangelizacije, prilagođen suvremenom čovjeku.

S posebnom pozornošću usmjerenoj na župnike, vikare i članove Odbora ŽPV-a za naviještanje, predavač je razložio: „U korijenu nove evangelizacije mora biti nastojanje oko ponovnog susreta današnjeg čovjeka s Osobom Isusa Krista i njegovom ljubavlju! Za novu evangelizaciju od temeljne važnosti je nova obnova vjere, koja će polaziti od iskustva ljubavi Božje. Vjera može biti življena, oduševljena i radosna, tek ako se rodila i ako je ostala povezana s ljubavlju Božjom“.

Okupljene je podsjetio na evangelizacijska područja djelovanja Odbora ŽPV-a za naviještanje te na mogućnosti ostvarive u svakoj župnoj zajednici. U razgovoru sa župnicima i vjernicima ponovio je kako novi zanos, snaga i drukčiji stil, uključujući više radosti, prilagođen suvremenom čovjeku trebaju ispuniti navjestiteljsko poslanje ‘jer svi smo mi živa Crkva’“.

 

Ključne riječi:
Odbor ŽPV za naviještanje