Budi dio naše mreže
Izbornik

U Petrovaradinu proslavljen sv. Juraj

Petrovaradin (IKA)

U Župi sv. Jurja, mučenika u Petrovaradinu svečanim euharistijskim slavljem u petak 23. travnja proslavljen je nebeski zaštitnik župe. Euharistijsko slavlje predslavio je srijemski biskup Đuro Gašparović u zajedništvu sa župnicima petrovaradinskih župa, mons. Markom Lošem i vlč. Ivanom Rajkovićem.

Ne početku euharistijskog slavlja, mons. Đuro Gašparović pozvao je na svijest o svemu što nam od Krista dolazi. „Postanimo i budimo svjesni neizmjernih Kristovih darova koja primamo, na osobit način u euharistiji koju upravo slavimo. Na taj ćemo način biti istinski sljedbenici Isusa Krista i svakodnevno rasti u milosti koja nam od Njega dolazi. Isus Krist – Bog i čovjek – utjelovio se i ušao u svijet, ušao je u stvarnost naše povijesti. Prošao je svijetom čineći dobro, ozdravljajući sve kojima je bilo potrebno ozdravljenje. Ušao je u naš život. Radovao se s radosnima, plakao sa zaplakanima“, rekao je.

„Danas pred nama jedan takav svjedok, sveti Juraj, mučenik, kojemu je posvećena ova naša crkva“, istaknuo je u homiliji mons. Gašparović. Istaknuvši da crkvena povijest ne pripovijeda mnogo o sv. Jurju, rekao je da je, s obzirom na to kako ga ljudi časte, postao velik pred Bogom i ljudima. „Koliko nam je poznato, rođen je u Kapadociji u Maloj Aziji, u veoma odličnoj obitelji. Nakon smrti očeve dolazi u Palestinu, u domovinu svoje pobožne majke. Već od rane mladosti naginjao je vojničkom pozivu, kome se doista i sasvim posvetio, te postaje u mladim godinama pukovnik u vojsci cara Dioklecijana“, rekao je.

Ne treba se čuditi što je Juraj, kršćanin, stupio u vojsku poganina Dioklecijana, naglasio je, jer je taj poganin na početku vladanja bio dosta popustljiv, pa čak i sklon kršćanima. „Kad je Dioklecijan započeo s progonima, najprije su na redu bili vojnici, pogotovo časnici. Mnogi su izgubili vojničku čast, a mnogi i život radi ustrajanja u kršćanskoj vjeri. Takav je bio i časnik Juraj. Čim car Dioklecijan izdade naredbu o progonu kršćana on odmah odlaže svoj pukovnički čin i, poput apostola po Isusovu uskrsnuću, predbacuje svom vrhovnom zapovjedniku Dioklecijanu radi nepravde koju čini prema savjesnim vojnicima kršćanima. Za taj njegov neustrašivi čin, kao i apostoli, i Juraj dospijeva u tamnicu, ali se ne dade prestrašiti“, rekao je biskup Gašparović.

Naglasivši da se nije se bojao onih koji ubijaju tijelo, ali dušu ne mogu ubiti, mons. Gašparović istaknuo je da sv. Juraj ne popušta uzaludnim nagovaranjima cara da se vrati u vojsku te se nije bojao carevih prijetnji i nije niti pomislio žrtvovati krivim bogovima. „I tako ga car predaje mučiteljima. Krvnici mu odrube glavu oko 303. u Palestini. U posljednjim časovima molio je Juraj, poput Isusa, za svoje progonitelje i za obraćenje pogana. Ondašnji svijet ga počeo odmah štovati kao uzor junaštva, odlučnosti, žive vjere i neustrašivosti u obrani vjerskih uvjerenja“, rekao je.

„Danas zamišljamo da je njegov primjer borbe protiv paklenih sila, protiv zmaja koji je bio Dioklecijan i poganski svijet, te njegov muževni stav i pred samim carem zadivio kršćane svoga vremena isto onako, kao što su do danas mnogi od njih zadivili svijet svojom neustrašivošću u obrani vjere šte ste činili i činite i vi sami“, poručio je.

Sveti Juraj nam je uzor ljubavi prema Božjoj riječi koju je slušao, čuvao i branio, poručio je biskup Gašparović. „Primjer nam je pobjede u trenucima kušnje; ustrajnosti do kraja – «ta izdržali ste veliku patničku borbu» i niste izgubili ni vjeru niti pouzdanje, jer ti Gospodaru Kralju, Bože Spasitelju, “izbavljaš one koji te strpljivo čekaju i spasavaš ih iz ruku neprijateljskih”. Neka njegova žrtva i žrtva svih svetih mučenika, posebno srijemskih mučenika, koji su mnogo pretrpjeli i ušli u slavu, donese plodove da se neprestano rađaju novi i čvrsti sljedbenici Kristovi i krštenjem, i krizmom, i Euharistijom i vjenčanjem“, poručio je.

Pšenično zrno svetih mučenika izraslo je i u naše župne zajednice, poručio je mons. Gašparović. „Neka izraste i u naše prave kršćanske obitelji koje zajedno mole i slave svetu Misu; našu djecu i mlade odgojene pravim kršćanskim duhom. Neka krv mučenika, kao pšenično zrno koje je umrlo, donese obilat rod mira, razumijevanja, poštivanja svakog čovjeka, priznavanja svakog života, suživota među ljudima, i neka raste vjera naših pradjedova i u nama da izrastemo u prave Kristove apostole“, rekao je mons. Gašparović.

Budući da mons. Gašparović nosi ime Đuro, mučenik sv. Juraj je i njegov osobni nebeski zaštitnik. Stoga su se vjernici, nakon euharistijskog slavlja okupili, te uz poštivanje svih mjera izrazili biskupu Đuri iskrene čestitke povodom imendana.