Budi dio naše mreže
Izbornik

U Pločama predstavljena knjiga o obrani i stradanju Općine Tovarnik

Ploče (IKA)

U prepunom Pastoralnom centru župe Kraljice Neba i Zemlje u Pločama predstavljena je 6. ožujka knjiga o stradanjima Tovarnika i Ilače u Domovinskom ratu autora Antuna Ivankovića i profesorice dr. sc. Milice Lukić.

Događanje je plod suradnje i prijateljstva udruge branitelja grada Ploča s braniteljima Tovarnika.  Jedan od mnoštva zajedničkih ciljeva dviju braniteljskih udruga je očuvanje vrijednosti Domovinskog rata, a upravo ova knjiga trajni je spomen na te dane, s posebnim naglaskom na spomenuta mjesta. Udruga branitelja grada Ploča u suradnji s općinom Tovarnik Pločanima je darovala predstavljanje knjige „Svjedočim – obrana i stradanje općine Tovarnik u Domovinskom ratu“

Antun Ivanković već je od ranije poznat Pločanima, jer je sa svojim djelima već gostovao i predstavljao ih, a sada je istaknuo kako ga mnoštvo prisutnih veseli i daje nadu „da se tematika ove, ali i još mnogih drugih knjiga koje se bave tužnim ratnim danima u mjestima diljem Lijepe Naše, nikad neće zametnuti i pasti u zaborav”. 

Upravo ta misao bila je nit vodilja tijekom cijele večeri, a predstavljači – autor Ivanković, načelnica općine Tovarnik Ruža Veselčić Šijaković, Gordan Musulin, te Lora Mihaljević približili su posjetiteljima svih šest cjelina koje čine tu „knjigu boli“.  Svaka je stranica, naime, ispisana svjedočanstvima živih svjedoka, dokumentirana sudskim zapisima, nalazima ekshumacija; „svako slovo kao da progovara gorku i tešku istinu patnje malog mjesta u Vukovarsko-srijemskoj županiji”, rečeno je.

„Općina živi dalje. Tužna zbog tog nesretnog razdoblja kad su njeni mještani u koloni s bijelim trakama oko ruke prolazili mjestom i putem kupili svoje mrtve, ali i izrazito ponosni na tu žrtvu i hrabrost“, rekla je Pločanima načelnica Šijaković.

Knjiga „Svjedočim“ je i svojevrsni povijesni dokument, složili su se u svojim osvrtima predstavljači, jer nosi veliki značaj upravo zbog činjenice da sada na jednom mjestu postoji popis sve 104 žrtve koliko ih je tih dana iz općine pobijeno u srpskoj agresijiIvanković iza sebe ima veći broj kako knjiga, tako i dokumentarnih filmova, a s temom Domovinskog rata kao točkom koja tim djelima kao da postaje mladim naraštajima zadaća i obveza čuvanja, ali i nemjerljiv osjećaj ponosa. 

U glazbenom dijelu nastupila je muška klapa Stina, čije pjevanje je nagrađeno gromoglasnim pljeskom.  Predstavljanje te dirljive knjige, osim posebnog značaja za obitelji ubijenih, općinu Tovarnik, ali i bolje sagledavanje cjelokupne slike o Domovinskom ratu, jedan od važnijih razloga vrijednosti takvih djela jest i usmjeravanje budućih generacija u važnost onoga što se ratnih dana zbivalo, rečeno je. 

Predstavljanju knjige „Svjedočim“ prisustvovali su pločanski župnik don Ante Bitunjac, predsjednik pločanskog ogranka HVIDR-e Ante Škarić, predsjednik Gradskog vijeća Niko Orepić, nekoliko županijskih vijećnika, te mnogi drugi, među njima i pločanski srednjoškolci, koji su kao i svi okupljeni knjigu kao dar organizatora i općine Tovarnik, ponijeli svojim kućama.

Bio je to svojevrstan poklon pločanskih branitelja svome gradu, a u planu su u narednom razdoblju još mnoge aktivnosti, uz gotovo svakodnevne aktivnosti kako među članovima, tako i među sugrađanima. Na kraju su načelnica općine Tovarnik i autor Ivanković pozvali: „Ponesimo i pronesimo pokoju riječ s ovih stranica u svojoj okolini, neka se čuje glas o strahotama učinjenim i hrabrosti pokazanoj, jer hrvatsko ime i identitet može se graditi isključivo na istini, a Domovinski rat bilježi gorku, ali ponosnu istinu. Nikad ne zaboravimo te vrijednosti.“