Budi dio naše mreže
Izbornik

U Policijskoj upravi zagrebačkoj proslavljen blagdana sv. Mihaela

Zagreb (IKA)

Zagrebačka policija, zajedno s načelnikom Policijske uprave zagrebačke Markom Rašićem, načelnicima Sektora i voditeljima Službi, svečano je u četvrtak 26. rujna proslavila blagdan sv. Mihaela, svoga nebeskog zaštitnika. Svečanu misu predvodio je don Anđelko Kaćunko u zajedništvu s policijskim kapelanom don Marinom Dragom Kozićem.

Prije mise upriličena je komemoracija za poginule i nestale branitelje Policijske uprave zagrebačke ispred Spomen ploče poginulih i nestalih branitelja u zgradi Policijske uprave. U znak sjećanja na poginule i nestale branitelje, načelnik Policijske uprave zagrebačke Rašić zajedno sa suradnicima položio je vijenac ispred Spomen ploče, a potom su počast odale obitelji i rodbina poginulih i nestalih branitelja. Završnu molitvu za poginule i nestale policajce izmolio je policijski kapelan don Marin zajedno s don Anđelkom.

U propovijedi je don Anđelko najprije istaknuo „da je štovanje svetoga Mihaela naša potreba zaštite od zla odnosno od Sotone, zlog duhovnog bića, koje čovjeka uvijek potiče na zlo“. „Budući da ‘Zavodnik svega svijeta’, koji je aktivan od početka svijeta, ni danas ne miruje, za nas je važno da se možemo obraniti od te lukave ‘Zmije’ i to na tri načina, naglasio je propovjednik. Prvi je truditi se živjeti u istini, a drugi opredjeljenje za dobro ili čestit život. „Treći način kako ćemo se obraniti od Zmije jest uteći se u zagovor sv. Mihovilu i ostalim svecima. Dakle, poruka nama koji štujemo sv. Mihovila jest da se opredijelimo u srcu za dobro i biti ćemo zaštićeni od svakoga zla. Odnosno, sam Isus će nas staviti pod svoju zaštitu. Uostalom, povijest našega naroda svjedoči da je vjera uvijek imala važnu ulogu za naš opstanak. Sjetimo se: kada nam je vjera bila najjača? Onda kada smo bili u ratu: sav je narod molio krunicu! A što se događa danas? Iskustvo kaže da kada utihne izvanjski neprijatelj, jača onaj unutarnji, koji nije tako očit kao vanjski pa je opasnost da se vjernici opuste. To posebno vrijedi danas kada su ugrožene vrijednosti vjere i života, kada je naš narod na rubu demografske propasti, ali izvana sve izgleda kao da nema nikakve opasnosti“, rekao je don Anđelko te zaključio pozivom svim djelatnicima da nasljeduju svoga nebeskog zaštitnika i svakodnevno ga mole za zagovor – za sebe, za svoju župu, za naš narod i za cijelu Crkvu, „jer jedino tako možemo biti pobjednici kao sveti Mihovil. Njegov primjer je nama pouka i poruka: vjernost Bogu je P.U.Z. – pobjeda ustrajnog zajedništva!“.
Na koncu misnoga slavlja, u kojem su sudjelovali voditelj Samostalne službe za suradnju s Vojnim ordinarijatom u RH Mario Dokmanić sa suradnicima i predstavnici braniteljskih udruga: Udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja “Hrvatski Feniks”, Udruga roditelja poginulih branitelja domovinskog rata grada Zagreba i Udruga udovica poginulih branitelja domovinskog rata grada Zagreba, a koje su pjevanjem animirale karmelićanke Božanskog Srca Isusova iz Hrvatskog Leskovca, pozdravnu riječ svima uputio je policijski kapelan Kozić te zahvalio predvoditelju misnog slavlja i čestitao mu četrdesetu obljetnicu misništva.