Budi dio naše mreže
Izbornik

U Prožuri na Mljetu slavljena misa za pokojnu učiteljicu Jolandu

Prožura (IKA)

Nekadašnji učenici osnovne škole u Prožuri na otoku Mljetu, danas osobe starije životne dobi, kojima je od 1941. do 1943. godine učiteljica bila Jolanda Vecchietti, okupili su se u subotu, 26. rujna u crkvi Presvetog Trojstva u svom mjestu kako bi se pomolili za dušu svoje pokojne učiteljice, preminule prije desetak dana u Italiji, u 102. godini života.

Ova posebna učiteljica svoje učenike je nosila u srcu i nakon što je otišla s Mljeta te je desetljećima kasnije ponovno s njima i s mjestom uspostavila kontakt, a čak ih je i novčano darivala kao već odrasle ljude te upoznala i njihove supružnike i djecu.

Misno slavlje za pokojnu učiteljicu Jolandu u crkvi Presvetog Trojstva predvodio je župnik don Stipo Zadro, umjesto generalnog vikara Dubrovačke biskupije don Hrvoja Katušića koji zbog nevremena nije uspio prijeći do otoka.

U vrijeme kada je vladala nevolja i zlo, a u ljudima beznađe, u Prožuri se pojavila dvadesetdvogodišnja učiteljica, opisao je u propovijedi situaciju prije dolaska na Mljet te učiteljice župnik Zadro. Na prvi pogled mještani nisu ni zamijetili da ona „donosi dobro, donosi radost, da će činiti da ta nevolja i zlo pomalo iščezavaju“, da će se s njom pojaviti nada u bolje sutra. „Učiteljica Jolanda ne samo da nas je učila, ona se i zauzimala za nas, upoznala nas je kao ljude, da i mi možemo biti nada i radost drugima“, kazao je župnik.

Te godine bijahu pune nevolje, a danas kad se pogleda na njih, za njih nas vežu radosne uspomene, nastavio je župnik Zadro istaknuvši kako je to upravo zbog učiteljice Jolande koja je ostavila trag u životima svojih učenika. „Pojavilo se dobro, ljubav, radost među ljudima. Osjetilo se kako dobro pobjeđuje zlo, kako će dobro nadvladati rat, pokazala se ljubav“.

Učiteljica Jolanda preminula je 17. rujna u 102. godini života u mjestu Male u Italiji. „S ovog mjesta možemo joj reći samo hvala. Osim materijalne pomoći koju je spremala i za obnovu crkve i vama osobno, važnije je to što je svima iskazala ljubav. Ljubav kojom je učinila da osjetimo da nas je netko primijetio, da nam želi dobro“, istaknuo je župnik dodavši kako će pokojna učiteljica svima ostati u srcu i mislima.

„Ona je očit primjer kako dobro može nadvladati zlo. Neka joj Gospodin bude nagrada u vječnom kraljevstvu ljubavi,“ zaključio je.

Učiteljica Jolanda Vecchietti stigla je u Prožuru na otoku Mljetu iz mjesta Trenta u sjevernoj Italiji, s talijanskom vojskom 1941. godine. Svojom vedrinom, brigom i pažnjom za svakog učenika, kako oni sami svjedoče, pokušala ih je sačuvati od svega onoga ružnoga i teškoga u tim ratnim danima. Desetljećima nakon završetka rata još je u svom srcu nosila to mjesto i svoje učenike te je 1989. godine došla i darovala novac za obnovu mjesne crkve, što je potvrdio i tadašnji župnik na Mljetu don Miljenko Babaić. Svoje nekadašnje učenike i njihove potomke također je novčano darivala u dva navrata, prvi put sa sto eura, a drugi put s petsto.

Ta posebna mljetska učiteljica preminula je 17. rujna 2020. u 102. godini života u talijanskom gradu Male, gdje je pokopana dva dana nakon smrti. Njezini preostali učenici i potomci učenika kao mali znak pažnje željeli su se okupiti na misi u Prožuri, koju je ona toliko voljela, i zahvaliti Bogu za njezinu plemenitu dušu i sve ono što je činila za njih.