Budi dio naše mreže
Izbornik

U remetskom svetištu o iscjeljenju nutarnjih rana

Zagreb (IKA)

Ciklus korizmene duhovne obnove četvrtkom „Vjera u vremenima kušnja“ nastavljen je 4. ožujka u svetištu Majke Božje Remetske misom i predavanjem vlč. Ivice Tolle s temom „Iscijeliti nutarnje rane“.

Na početku propovijedi vlč. Tolla, župnik Župe sv. Antuna Padovanskog u Generalskom Stolu i duhovnik Laudato televizije, osvrnuo se na starozavjetnoga proroka Jeremiju iz prvoga čitanja (Jr 17, 5-10), koji je bio potpuno predan Gospodinu. Nije bio omiljen jer je bio britka jezika, napomenuo je vlč. Tolla i zatim protumačio Jeremijinu izjavu „Proklet čovjek koji se uzdaje u čovjeka“, poručivši da naše pouzdanje treba biti u Gospodina, dodavši da je to vidljivo kroz likove naših svetaca, posebno bl. Alojzija Stepinca koji je poručio „U tebe se Gospodine uzdam“.

Danas kao da smo izgubili pouzdanje u Gospodina, mnogi žive kao da nikada neće umrijeti, osobito mladi, upozorio je vlč. Tolla. Istaknuo je primjer bogataša i siromaha Lazara iz naviještenoga Lukina evanđelja (Lk 16, 19-31) – „Primio si dobra svoja, a tako i Lazar zla. Sada se on ovdje tješi, a ti se mučiš.“ I mi čekamo neke senzacije da bismo povjerovali. Zato je važno znati da ćemo umrijeti ali i imati život vječni, istaknuo je propovjednik.

Čovjek je izranjen od svoga začeća. Prema ženama u blagoslovljenom stanju treba biti pažljiv i pun razumijevanja, ne samo zbog majke nego i zbog novoga života. No, dijete odvojeno od majke čak i na nekoliko sati u rađaonici može dobiti duhovne rane. Kao i poslije u životu – čovjek biva izranjen od okoline i zatim ranjava svoje srce grijesima, koji su najveći uzrok naših rana, istaknuo je vlč. Tolla.

Da bi čovjek iscijelio svoje rane potreban mu je Božji zahvat. Potreban je Gospodin, snaga Duha Svetoga, molitva. Krist, jedini spasitelj i iscjelitelj, će uvijek pobijediti. Čovjek biva iscijeljen i biva slobodan kao dijete Božje. „Bog voli svoje stvorenje – ako to zapamtiš već ćeš biti iscijeljen“, poručio je propovjednik. Bog voli tebe kakav jesi, iz dubine cijeloga tvoga bića i nikada te neće napustiti.

Kad čovjek ode pod križ doživjet će najveću ljubav, iscjeljenje. Bez prihvaćanja sebe i svoga križa ne možemo ljubiti; dok sebi ne priznamo – da smo ranjeni, da smo sagriješili, da trebamo misu da slavimo Gospodina i zahvaljujemo mu za sve što čini u nama. Vlč. Tolla posvjedočio je kako je jednom ostao u tišini pod križem, isprva nevoljko, a zatim ga je klečeći u tišini „obasjala tolika ljubav Božja, kao nikada u mom životu“. Onda je shvatio koliku Bog ljubav s križa šalje njemu osobno, drugima i cijelome svijetu. Križ je apsolutna ljubav Kristova, i zato ga grli, nosi ga i ide. Ljubav je tekla iz cijeloga njegova bića, poručio je.

Pozvao je vjernike da u ovoj korizmi ako žele biti iscijeljeni dođu pod križ i ostanu u šutnji pred Kristom koji svojim ranama iscjeljuje naše rane. Imajmo nade i ne trebamo se bojati smrti, svi ćemo umrijeti, nemojmo biti poput bogataša iz evanđelja. Imamo proroke i evanđelje i Crkvu, Sveto pismo u svim oblicima – sve imamo u 21. stoljeću. Pouzdajmo se u Gospodina, vjerujmo mu, i ne bojmo se, zaključio je vlč. Tolla.

U nagovoru poslije mise vlč. Tolla govorio je o snazi Božje ljubavi i ozdravljenju, poručivši vjernicima koliko je važno posvijestiti da smo djeca Božja. Susret je završio klanjanjem pred Presvetim.

U četvrtak 11. ožujka duhovnu obnovu s početkom u 18.30 sati predvodit će vlč. Odilon Singbo o temi „Kušnja nas jača“.

Duhovna obnova izravno je prenošena na Laudato TV, putem mobilne aplikacije „Majka Božja Remetska”, na Facebook stranici „Župa Remete” te na mrežnoj stranici Župe Remete.