Budi dio naše mreže
Izbornik

U Slatini počeli susreti župnih lektora Slavonsko-podravskog arhiđakonata 

Slatina (IKA)

U pripravi za predstojeću korizmu u Godini Božje riječi, u ponedjeljak 17. veljače u Hrvatskom domu u Slatini održan je susret župnih lektora Slavonsko-podravskog arhiđakonata.

Na susretu su, uz župne lektore, sudjelovali svećenici i vjeroučitelji s područja arhiđakonata. Nakon molitve Anđeoskog pozdravljenja sudionici susreta izmolili su molitvu u Godini Božje riječi i zapjevali geslo „Tvoja riječ nozi je mojoj svjetiljka“. Potom je riječi pozdrava uputio voditelj Pastoralnog centra Požeške biskupije Robert Kupčak, zahvaljujući okupljenima što su prepoznali vrijednost i korisnost susreta te odvojiti svoje vrijeme kako bi na njemu sudjelovali. Uz to je zahvalio svima koji su se na izravan način uključili u pripravu i organizaciju susreta, na poseban način vjeroučiteljima. Uvodeći u tijek susreta, predstavio je ukratko njegove dijelove rekavši kako će sadržavati teoretski – izlagački, i praktični – radionički dio.

Vjeroučiteljica Danijela Jurlina izložila je zatim u kratkim crtama apostolsko pismo pape Franje „Aperuit illis“ kojim je ustanovljena Nedjelja Božje riječi, a koje je temelj i polazište proglasu Godine Božje riječi u Požeškoj biskupiji. Istaknula je pojedine sastavnice pisma koje ukazuju na iznimnu važnost Božje riječi za život Crkve i njezinih vjernika te trajno neodložan i važan poziv – pažljivo slušati riječ Gospodnju u bogoslužnim činima, osobnoj molitvi i razmišljanjima te od nje i po njoj živjeti.

Voditelj Kupčak, nadovezujući se na rečeno, govorio je o službi lektora kao navjestitelja Božje riječi. Polazeći od činjenice kako je Božja riječ, osobito naviještena u bogoslužju kao njenom privilegiranom prostoru, živi Božji govor svom narodu, tj. Božji glas koji se u tom trenutku uprisutnjuje u zajednicu koja hodi prema spasenju, istaknuo je važnost službe navjestitelja Božje riječi. On je „oruđe izabrano“ po kojem Bog govori svome narodu. Ukazao je na osobine koje bi trebale krasiti lektora kao i njegovu osposobljenost da bi ga se smatralo prikladnim za naviještaj Božje riječi. Naposljetku, pozivajući se na naputke biskupa Antuna Škvorčevića vezane uz programe Godine Božje riječi u Požeškoj biskupiji, istaknuo je važnost kontinuirane brige svećenika za lektorski zbor u župi, izbor prikladnih osoba za tu službu, važnost njihova obrednog postavljanja u službu liturgijskih čitača kako bi se i na taj način ukazala potrebna važnost spomenutoj službi te osobito važnu redovitu pripravu za navještaj nedjeljne Božje riječi kroz tjedne susrete koji se mogu odvijati po modelu lectio divina. 

O spomenutom načinu čitanja Svetog pisma te koracima koji mogu biti individualni i zajedničarski govorila je vjeroučiteljica Mirta Rilko. Pojasnila na koji način vjernik osobno, a onda i zajednički u skupini, treba po spomenutom modelu pristupiti svetopisamskom tekstu kako bi prodro u njegove dubine i usvojio ga kao vlastito načelo življenja. Na kraju prvog dijela susreta voditelj Kupčak predstavio je ovogodišnje korizmene programe u Godini Božje riječi koji će se odvijati u povezanosti s nedjeljnom misom i pobožnošću križnoga puta petkom, kazavši kako su nositelji spomenutih programa svećenici, vjeroučitelji i župni lektori. Prikazao je i način njihova ostvarivanja u župama Požeške biskupije.

Uslijedile su radionice u kojima su sudionici, podijeljeni u pet skupina, prema metodi lectio divina ulazili u evanđeoski tekst predstojeće Sedme nedjelje kroz godinu (23. veljače) te tako praktično usvajali način priprave za nedjeljno euharistijsko slavlje i navještaj Božje riječi. Radionice su pripremili i vodili vjeroučitelji Ivan Mikolić, Mirta Rilko, Marija Predragović, Marina Martinović i Bogumila Jaković uz koordinaciju biskupijskog Pastoralnog centra.

Nakon prvog susreta župnih lektora u Slatini, predstoje susreti 18. veljače u Pakracu za Zapadno-slavonski arhiđakonat, 19. veljače u Novoj Kapeli za Posavski arhiđakonat te 20. veljače u Požegi za župne lektore Katedralnog arhiđakonata.