Budi dio naše mreže
Izbornik

U Slavonskom Brodu predstavljena knjiga "Pater Rupert - život za Boga i duše"

Slavonski Brod

Nakon mise zadušnice za fra Ruperta o knjizi su uz autora o. Božidara Nagya govorili provincijal Železnjak i fra Rajko Gelemanović, dok je fra Petar Filić predstavio biblioteku "Brat Franjo"

Slavonski Brod, (IKA) – Knjiga “Pater Rupert – život za Boga i duše” predstavljena je 22. travnja u franjevačkoj crkvi Presvetoga Trojstva u Slavonskome Brodu. Nakon mise zadušnice koju je za fra Ruperta predvodio fra Željko Železnjak, provincijalni ministar Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda iz Zagreba, o knjizi su uz autora o. Božidara Nagya govorili provincijal Železnjak i fra Rajko Gelemanović, dok je fra Petar Filić predstavio biblioteku “Brat Franjo”. Budući da su svi osobno poznavali fra Ruperta, o njegovu životu i djelu govorili su iz osobnih iskustava.
Rupert Rozmarić, krsno Herman, rodio se 2. travnja 1921. godine u Štrigovi, župa sv. Marije Magdalene, u Međimurju, kao najstariji od 12 djece. Bio je u franjevačkom sjemeništu u Varaždinu. U Red manje braće ušao je 14. kolovoza 1938. godine na Trsatu. Prve zavjete dao je 15. kolovoza 1939. na Trsatu, svečane redovničke zavjete 6. siječnja 1945. godine u Zagrebu. Za prezbitera je zaređen 29. lipnja 1947. godine u Zagrebu. Bio je na službi u Koprivnici, Baču, Zagrebu, Vukovaru, Slavonskome Brodu, Kloštru Ivaniću, Krapini, Cerniku, Čakovcu, Klanjcu i Našicama. Umro je u Zagrebu 5. prosinca 1991. i pokopan u franjevačkoj grobnici na zagrebačkom Mirogoju.
“Fra Rupert Rozmarić bio je skroman, jednostavan, uslužan franjevac, revan ispovjednik, čovjek duboke pobožnosti, gorljivi štovatelj Srca Isusova, uzor Kristova svećenika kojega ništa ovozemaljsko nije zanimalo jer je živio samo za Boga i spasenje duša. Iza sebe nije ostavio napisane knjige, velike pothvate, udruge, organizacije, ali ono po čemu se najviše isticao jest ljubav i briga za bolesnike koja je sezala do pravoga heroizma, jer je bio spreman u bilo koje doba dana i noći pohoditi bolesnike, posjetio ih je na tisuće, što govori da je uistinu bio apostol bolesnika. Svojom molitvom i pokorom, apostolskim zalaganjem i svjedočenjem suprotstavljao se pošastima tadašnjega komunističkog bezboštva. Poticao je vjernike da čitaju duhovnu literaturu, a u mjestima gdje je djelovao, osobito u Slavonskome Brodu gdje je bio najduže, ostavio je neizbrisiv trag”, istaknuto je između ostaloga na predstavljanju knjige o fra Rupertu Rozmariću.
Budući da se ove godine proslavlja 800. obljetnica franjevaštva, fra Željko kao i fra Rajko zahvalili su autoru Nagyu na trudu i ljubavi s kojom je pisao tu knjigu te prepoznao u fra Rupertu i one vrijednosti koje mnogi nisu uočili. “Vjerujemo da će knjiga pridonijeti većem poznavanju duhovnih velikana iz bogate franjevačke povijesti i da će postati obveza nama franjevcima da se nadahnjujemo primjerom našega brata fra Ruperta”, rekao je provincijal Železnjak.
Na kraju je Nagy o knjizi govorio s puno emocija budući je njegov susret s o. Rupertom dogodio u mladenačkoj dobi te ostavio na njega dubok dojam. Knjigu je objavila Hrvatska franjevačka provincija sv. Ćirila i Metoda iz Zagreba u biblioteci “Brat Franjo”. Ima 236 stranica i u devet dijelova donosi bogat, poticajan i zanimljiv životopis franjevca – svećenika, člana Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda, koje je autor prikupio od onih koji su ga poznavali: njegovih bivših vjeroučenika, prijatelja, poznanika i brojnih vjernika za koje je fra Rupert pastoralno skrbio.