Budi dio naše mreže
Izbornik

U TRAVNJU IZBOR NOVOGA ARMENSKOG KATHOLIKOSA

Moskva (IKA/KAI )

Nadbiskup moskovske eparhije Armenske Apostolske Crkve Tiran Kiuregian u svom je intervjuu za moskovske novine "Izvestia" najavio izbor novog katholikosa, poglavara Crkve, u travnju.

Moskva, 31. 1. 1995 (IKA/KAI) – Nadbiskup moskovske eparhije Armenske Apostolske Crkve Tiran Kiuregian u svom je intervjuu za moskovske novine “Izvestia” najavio izbor novog katholikosa, poglavara Crkve, u travnju. Prijašnji katholikos Wazgen I. preminuo je u kolovozu prošle godine, a novoga katholikosa će izabrati Nacionalno crkveno vijeće i predstavnici armenskih zajednica u svijetu.
U razgovoru je nadbiskup podsjetio kako njegova nadbiskupija obuhvaća sve Armence koji žive u Rusiji, Ukrajni, Bjelorusiji, Moldovi te zemljama Baltika i centralne Azije. On je također dodao kako se povećao broj vjernika u njegovoj nadbiskupiji i to pretežno zbog mješanih brakova. Nadbiskup Kiuregian je istaknuo važnost moskovskog patrijarha Ruske Pravoslavne Crkve koji se zalaže za mir u armensko-azerbejđanskom sukobu.
Armenska Apostolska Crkva jedna je od najstarijih kršćanskih Crkvi, a 301. godine Armenija je bila prva država koja je kršćanstvo prihvatila kao službenu religiju. Ta se Crkva godine 506. odvojila od Bizanta i postala autokefalnom. S teološkog aspekta Armenska Apostolska Crkva pripada monofizističkom ogranku kršćanstva.
Većina Armenaca pripada Armenskoj Apostolskoj Crkvi, koja svoje sjedište ima u Echmiazynu, dok ostali pripadaju Crkvi povezanoj s Rimom koja ima svoj vlastiti armenski obred. Sicilijski patrijarh Ivan Petar XVIII Kasparian je vrhovni poglavar te Crkve.