Budi dio naše mreže
Izbornik

U Trnavi blagoslovljeni nadbiskupijski vinogradi i mlado vino

Zagreb (IKA)

Tradicionalni blagoslov vinograda i mladog vina u vinogradima Đakovačko-osječke nadbiskupije u Trnavi nedaleko Đakova održan je na uočnicu spomendana sv. Vinka, u subotu 21. siječnja. Blagoslov je predvodio đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić.

Prisutni su bili đakovačko-osječki nadbiskup u miru Marin Srakić, pomoćni biskup Ivan Ćurić, ekonom Nadbiskupije i upravitelj „Misnih vina” vlč. Nedjeljko Čutura, župnik domaćin vlč. Blaž Jokić te veći broj svećenika, mještani Trnave, predstavnici političkog, gospodarskog i kulturnog života i djelatnici nadbiskupijskog gospodarstva.

„Čovjek je satkan od odnosa prema Bogu, prema drugim ljudima i prema stvorenoj stvarnosti, prema prirodnom ambijentu i okolišu. Stvorena stvarnost, okoliš, zajedničko je dobro, baština cijeloga čovječanstva i odgovornost sviju. Toga postajemo sve svjesniji posljednjih godina otkako primjećujemo snažnu povezanost između prirode i ljudskoga roda, odnosno između okoliša i ljudi koji u njemu žive, te otkako nam rezultati znanstvenih istraživanja tumače uzroke očitih klimatskih promjena, prirodnih kataklizmi i planetarnog zagrijavanja koji su posljedica ljudskog nekontroliranog zadiranja u okoliš, motiviranog zaradom, financijskom dobiti pojedinih privrednih korporacija i zemalja“, istaknuo je u prigodnom nagovoru nadbiskup Hranić.

Izrazio je zajedničku zahvalnost Gospodinu za proteklu godinu „u kojoj je ove table vinograda poštedio tuče i leda i u kojoj je – kad je nakon veoma sušnog ljeta ovim čokotima i lozama te grožđu na njima – poslao ipak dovoljno, ali ne i previše kiše“. Potom je naglasio: „Mi danas ovdje sve oko sebe i nas same u ovom predivnom kraju i u čitavoj našoj domovini povjeravamo Božjoj providnosti, njegovom milosrđu i ljubavi te molimo blagoslov za sebe i za ove vinograde, njime, šume i vrtove oko nas u godini koja je pred nama. Istodobno molimo i za naš vlastiti rast u svijesti da smo svi odgovorni prema darovanoj nam prirodi…“.

„Gospodine, sveti Oče, ti si od početka svijeta u svojoj providnosti naredio da zemlja rađa zelenim biljem i rodi svakovrsnim plodovima. Sijaču pružaš sjeme i daješ kruh za hranu, a vinom razveseljuješ srce čovječje. Ponizno te molimo blagoslovi ove vinograde. Otkloni od njih bolesti, oluju i tuču te umnoži njihov urod da te tvoj narod, obasut tvojim darovima, ovdje i u vječnosti beskrajno slavi“, riječi su blagoslovne molitve nadbiskupa Hranića.

Nakon blagoslova trsova i loze, već po tradiciji, u postrojenjima nadbiskupijskog vinskog podruma nadbiskup je blagoslovio mlado vino koje su nazočni potom imali priliku kušati. Nadbiskup je ovom prigodom uputio iskrenu zahvalu djelatnicima tvrtke „Misna vina”, na čelu s ravnateljem Čuturom, za sav trud. Riječi zahvale svim djelatnicima tvrtke, kao i zahvalu svim gostima na odazivu uputio je na kraju i ravnatelj Čutura.