Budi dio naše mreže
Izbornik

U Umjetničkoj galeriji BiH otvorena Napretkova izložba PULS

Sarajevo (IKA)

U sklopu Napretkovih božićnih dana u Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine u Sarajevu upriličeno je 3. prosinca otvorenje izložbe umjetničkih djela nastalih u projektu PULS – Posavski umjetnički likovni simpozij, objavljeno je na mrežnim stranicama HKD-a.

Petnaestero umjetnika: Mato Andrić, Anto Kajinić, Josip Mijić, Dalibor Nikolić, Vilim Parić, Ivan Perak, Miroslav Šetka, Marko Šošić, Ana Filipović, Dejan Duraković, Željko Koren, Zvonimir Perak, Ria Trdin, Tomislav Zovko i Marko Živković predstavilo se s ukupno 47 likovnih radova nastalih u sklopu projekta PULS. Radovi su nastajali tijekom 2018. i 2019. godine.

Samo otvorenje izložbe koja je postavljena organizirano je kao pretpregled izložbe za manji broj pozvanih gostiju i novinara, ali što nikako ne umanjuje vrijednost, trud i rad kako nastalih djela, tako i svega onoga što Napredak oduvijek, pa i u najtežim vremenima radi.

Projekt PULS započeo je 2018. godine u organizaciji Napretkove zaklade Otvorena kuća – Centar za mir i kulturu dijaloga u Garevcu/Modriča. Zakladu i kao i PULS vodi Slavica Mijić Lukač. Otvorena kuća je zaklada Napretkove Središnje uprave i postoji 20 godina. Dobivena je i obnovljena jedna od najstarijih škola (1885. g.) u Bosni i Hercegovini. Dosad su unutar Otvorene kuće organizirane različite radionice i skupovi. Zaklada posjeduje i dva voćnjaka s oko 3500 voćki.

Jedan od projekata Zaklade je i PULS pod umjetničkim vodstvom akademskog slikara Ante Kajinića. Tom izložbom se Otvorena kuća na poseban način uključuje i u obilježavanje važnog jubileja svoga osnivača – 30 godina od obnove Hrvatskog kulturnog društva Napredak. Simpozij iznjedren u Bosanskoj Posavini po kojoj je dobio ime, usmjeren je na praćenje i bilježenje hrvatske ovovremene vizualnosti, prvenstveno u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj, s ciljem duhovne revitalizacije i boljeg istrajavanja ratom oskrnavljenog i gotovo odbačenog prostora Bosanske Posavine.

Žuta boja kao zaštitni znak PULS-a “izabrana je kao putokaz prema slobodnom pristupu emocijama”. Emocionalno poticajni karakter te boje otvorio je u Napretkovoj Otvorenoj kući u Garevcu pozornicu na kojoj simultano egzistiraju raznolike likovne paradigme.

Otvorenje izložbe moderirala je Napretkova tajnica Ivana Lukić, a nazočnima su se obratili i predsjednik Hrvatskog kulturnog društva Napredak dr. sc. Nikola Čiča, počasni predsjednik HKD Napredak prof. dr. Franjo Topić i ravnatelj Umjetničke galerije BiH Strajo Krsmanović.

Mnogi su željeli doći ali su nažalost bili spriječeni zbog pandemije koronavirusa, no, ipak su otvorenju nazočili slikar Miroslav Šetka, predsjednica Udruge likovnih umjetnika Napredak Hiba Mustafić, predsjednik Napretkovoga Stegovnog suda mr. don Luka Brković, predsjednik Vlade Sarajevske županije Mario Nenadić i brojni mediji.

Nažalost, spriječeni pandemijom nisu bili u prilici nazočiti otvorenju organizatorica izložbe Slavica Mijić Lukač i umjetnički voditelj PULS-a,  akademski slikar Ante Kajinić, čije je obraćanje preneseno u cjelosti. Između ostaloga je napisao:

Otvorena kuća u mjestu Garevac zaklada je Hrvatskoga kulturnoga društva Napredak, smještena u obnovljenoj staroj školi, donatorskim sredstvima, a u cijelom tom poslu važan prinos je dao i tadašnji predsjednik Hrvatskoga kulturnoga društva Napredak, prof. dr.sc. Franjo Topić. Zamišljeno je da to bude kuća dijaloga, konstrukcije kulture mira, reda i svakoga prosperiteta, kojih nikada neće biti dostatno u kompozitnoj zemlji Bosni i Hercegovini.

(…) Odlučili smo da taj strpljivi i delikatni posao započnemo likovnom umjetnošću. Zamislili smo da to bude umjetničko događanje dubljih temelja i da ima odlike poučavajućega bilježenja i dokumentiranja, jer smo bili vođeni franjevačkom maksimom: zabilježi pa će i Bog zapamtiti! Stoga smo na već održana dva PULS-a sve dokumentirali, katalogizirali, preveli na engleski, stručno valorizirali. U tom poslu, uz umjetničkoga voditelja, svoj prinos su dali slikar Josip Mijić i djelatnici Napretkovog kulturnoga centra u Zagrebu. Tako je, dakle, nastao Posavski umjetnički likovni simpozij (PULS).

Uporište je odavno našao u tradiciji, korijenima  i u medijevalnoj umjetnosti stećaka, tako autentičnoj za zemlju Bosnu i Hercegovinu.

„Stećci su bili oblik konzistentne umjetnosti. Kako je zemlja Bosna i Hercegovina kompozitna gotovo po svim značajkama, prirodno mi se iznjedrila zamisao da na predmetnome umjetničkome Simpoziju pratimo segment hrvatske vizualne umjetnosti u zemlji Bosni i Hercegovini, ali i da to proširimo na njezin ukupni korpus. Pri tome sam se rukovodio promišljanjem mjesta započinjanja Simpozija i njezinih aktera, vođen antičkom životnom maksimom da treba pošteno živjeti, da ne treba nikoga i nikada dirati i da svakome, pa i sebi, treba dati ono što mu pripada. U promišljanju potrebe praćenja konzistentne, recentne hrvatske vizualne umjetnosti u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj, odlučio sam da to budu što je moguće mlađi  umjetnici. U okviru Simpozija, koji se održava svake godine u srpnju, u trajanju od tjedan dana, jedan dan je posvećen kolokviju sudionika o zadanoj temi iz suvremene umjetnosti. Tako je u 2019. godini održanv kolokvij „Moć umjetnosti“, a u pripremi za 2021. godinu je kolokvij „Tajna umjetnosti“, zaključio je Kajinić. Zahvalio je svim umjetnicima; dosadašnjim sudionicima PULS-a koji su na svojevrstan način dali i međunarodni karakter dolazeći iz gradova od Zenice, Mostara, preko Širokog Brijega, Čitluka, pa do Osijeka, Splita i Dubrovnika.

U znak zahvalnosti i u čast domaćinstva izložbi PULS-a, prezentiranoj u toj renomiranoj Galeriji, onoj koja još od svog osnivanja 1946. godine, proučava i čuva više od 6000 djela moderne i suvremene umjetnosti, uime Hrvatskoga kulturnog društva Napredak darovana je slika upravo Kajinića, a koja će ostati trajno pohranjena u zbirci Umjetničke galerije Bosne i Hercegovine, te će i ona kao i sama Galerija, Napredak i Posavina ostaviti neizbrisiv trag u vremenu. Sliku je uime Napretka i PULS-a dodijelio predsjednik dr. sc. Nikola Čiča.

Nazočnima se najprije obratio ravnatelj Umjetničke galerije BiH Strajo Krsmanović, istaknuvši da mu je izložba PULS izuzetno draga, kao i sve ono što Napredak, napredno radi, a osobito je istaknuo naklonost ka svemu onome što dolazi iz Bosanske Posavine. Krsmanović je izrazio žaljenje zbog trenutačne epidemiološke situacije zbog koje izložba PULS nije mogla biti otvorena i upriličena na način na koji to zaslužuje i bez ograničenja broja onih koji htjeli nazočiti.

Predsjednik HKD Napredak Čiča, koji je napomenuo da izložba predstavlja samo dio onoga što će moći biti viđeno u sklopu Napretkovih božićnih dana, a čija je središnja manifestacija Napretkov svečani božićni koncert koji će biti upriličen u Narodnom kazalištu u Sarajevu. 

Nazočne je srdačno pozdravio i počasni predsjednik Napretka prof. dr. Franjo Topić koji je dao značajan doprinos u začinjanju i razvijanju projekta Otvorene kuće koji je iznjedrio puno više od onoga što su posjetitelji imali prigodu vidjeti. Izrazio je zahvalnost svima koji su nazočili otvorenju izložbe PULS-a, ali i žaljenje što istoj nije smio nazočiti veći broj ljudi od onog koji je propisan epidemiološkim mjerama. Istaknuo je i to kako je ta izložba jedna od više od 850 izložbi koje je Napredak priredio od obnove 1990. godine, te je izložbu službeno proglasio otvorenom.

Hrvatsko kulturno društvo Napredak poziva sve zainteresirane da posjete izložbu tijekom radnog vremena Galerije (pon-čet od 10 do 14 sati, pet-sub od 10 do 20 sati), a koja će biti dostupna i vidljiva od 3. do 17. prosinca.