Budi dio naše mreže
Izbornik

U Vrbovskom i Lukovdolu održan prvi susret dječjih zborova „Slavko Modrijan“

Vrbovsko/Lukovdol (IKA)

Prvi susret dječjih zborova „Slavko Modrijan“, u organizaciji Grada Vrbovsko, Župe sv. Ivana Nepomuka u Vrbovskom i Župe Uznesenja Blažene Djevice Marije u Lukovdolu, održan je na svetkovinu Presvetoga Trojstva, u nedjelju 4. lipnja 2023. u Vrbovskom i Lukovdolu.

Manifestacija posvećena skladatelju, zborovođi, pedagogu i organizatoru prof. Slavku Modrijanu (Lukovdol, 20. srpnja 1909. – Zagreb, 7. travnja 1985.) utemeljena je s ciljem predstavljanja Modrijanovoga djelovanja i ostavštine na području dječjeg zborskog pjevanja i pjesama za djecu.

Susret je započeo misom u crkvi sv. Ivana Nepomuka u Vrbovskom, tijekom koje je pjevao Dječji zbor „Ivanovi anđeli“ istoimene župe u Stupniku – Lučkom kraj Zagreba. Nazočili su i hrvatski branitelji iz Ivankova i Gorskog kotara.

Susret se nastavio u nedavno obnovljenoj Kući Mance u Vrbovskom, gdje je gradonačelnik Vrbovskog Dražen Mufić pozdravio nazočne. Eva Kirchmayer Bilić predstavila je značaj i opus Slavka Modrijana. Na koncertu su nastupili dječji zborovi „Osječki zumbići“ i „Teen zbor“ Instituta za zborsku glazbu „Polifonija“ iz Osijeka, pod vodstvom Majde Škrlec, Anje Papa, umjetničkim vodstvom dr. sc. Antoanete Radočaj-Jerković, a uz klavirsku suradnju prof. Davora Dedića i Eve Kirchmayer Bilić.

U programu su sudjelovali učenici Osnovne glazbene škole Ive Tijardovića iz Delnica (Jasna Majić i Nikola Majić) i Marko Bilić iz zagrebačke Glazbene škole Pavla Markovca. Održana je i radionica na kojoj su sva okupljena djeca naučila dvije pjesme koje je Slavko Modrijan obradio i objavio u časopisu „Proljeće“ – „Svečica dogarja“ i napjev iz Gorskog kotara „Bog daj, Bog daj“.

Susret je nastavljen u Domu kulture u Lukovdolu, gdje je Kirchmayer Bilić predstavila životni i profesionalni put Slavka Modrijana, Potom je održan još jedan nastup dječjeg zbora „Ivanovi anđeli“ i učenika glazbenih škola iz Delnica i Zagreba.

Osim gradonačelnika Mufića, koji je nazočio svim programima, susretima su nazočili gradonačelnikovi suradnici iz Vrbovskog i Lukovdola, brojni članovi obitelji Modrijan, mještani Vrbovskog i Lukovdola, te župnici don Hrvoje Poljak (Vrbovsko) i vlč. Branko Dragojević (Lukovdol).

Cilj manifestacije je proširiti i obogatiti programe stručnim skupovima na kojima će se iznositi i predstavljati dosezi i značaj Modrijanovog višestrukog djelovanja, okupljati dječje zborove iz Gorskog kotara i cijele Hrvatske, te na taj način obnoviti glazbenika i pedagoga koji je svojim djelovanjem obilježio prvu polovicu 20. stoljeća.

Slavko Modrijan cijeli je život posvetio glazbenoj pedagogiji, te je vodio tamburaške orkestre i zborove, izdavao časopis „Proljeće“, radio na Radio stanici Zagreb, djelovao je kao ravnatelj Muzičke škole „Vatroslav Lisinski“ u Bjelovaru i bio nastavnik glazbene kulture u Učiteljskoj gimnaziji u Slavonskome Brodu.