Budi dio naše mreže
Izbornik

U Vugrovcu otvorena izložba "Fenix-Preporod"

Zagreb (IKA)

Izložba "Fenix-Preporod" postavljena je na Tijelovo, 3. lipnja, u crkvi sv. Franje Ksaverskog u Vugrovcu - zaštićenom spomeniku kulture.

Na blagdan Tijelova, neposredno nakon sv. mise i tijelovske procesije, otvorena je multimedijalna izložba “Fenix-Preporod”.  Crkva sv. Franje Ksaverskog u Vugrovcu teško je oštećena u zagrebačkom i petrinjskom potresu. Trenutno je izvan uporabe i u radovima nakon zagrebačkog i petrinjskog potresa.

Predsjednica Hrvatske udruge likovnih umjetnika i likovnih kritičara, Sanda Stanaćev Bajzek, predstavljajući izložbu istaknula je da nas tišina i praznina sakralnog prostora “inspirira i poziva na djelovanje, na tračak ljudskosti i dodir umjetnosti”, te dodala kako četrnaestero umjetnika sudjeluje svojim radovima u snažnom pozivu na uzdizanje iz pepela, iz prašine rušenja, iz osjećaja otuđenosti i beznađa uzrokovanih pandemijom, na uzdizanje iznad apatije “svjedočeći da se samo duhom živi možemo ponovno roditi”.

Autori djela umjetničko-duhovnog preporoda su Mercedes Bratoš, Jovica Drobnjak, Andreja Hojnik Fišić, Ana Guberina, Irena Gayatri Horvat, Marijan Jakubin, Petar Koši, Dijana Nazor Čorda, Ivana Ožetski, Ivica Petraš, Petar Popijač, Deša Popović, Krunoslav Stojanovski i Nada Žiljak. Izložbu je priredila Hrvatska udruga likovnih umjetnika i likovnih kritičara, postav izložbe povjeren je Ivici i Tihomiru Fišteru, a ostaje otvorena do 3. srpnja 2021.

Istom prigodom predstavljena je i nova skulptura “Arkanđeo-Sfera”, postavljena u vrtu Župnog dvora u Vugrovcu. Od predviđenih sedam skulptura ovo je peta, a predstavlja posljednjeg arkanđela – Zahariela (što znači “Božja zapovijed”), čija je služba vođenje duša pred Boga na sud. Autorica skulpture je Ivana Ožetski. Djelo u obliku kugle, sastavljene od tetraedara koncentriranih u sredini sfere, radijalno se širi te simbolizira čudesni krug života čiji je izvor i uvir u Bogu, u vječnoj i savršenoj sferi, zaključuje Stanaćev Bajzek.

Izložba “Fenix-Preporod”

Skulptura “Arkanđeo-Sfera”

Ključne riječi:
izložba fenix-preporod Vugrovec