Budi dio naše mreže
Izbornik

U Zadru održan 8. međunarodni Festival duhovne glazbe Svjetlost dolazi

Zadar (IKA)

U Hrvatskom narodnom kazalištu u Zadru u petak 23. listopada održan je 8. međunarodni Festival duhovne glazbe „Svjetlost dolazi“ Zadar 2020.

Na festivalu je nastupilo 10 izvođača, a izvodili su nove skladbe, što je bio uvjet pri prijavi na javno raspisani natječaj. Atmosfera u HNK-u bila je bolja nego što su organizatori, s obzirom na okolnosti, očekivali. Nastupe izvođača pratili su zadarski glazbenici Glorija i Klaudio Krizman.

Izvođači su nastojali smislenim tekstovima, u kojima prenose vlastita proživljena iskustva vjere, pružiti posjetiteljima ohrabrenje i nadu u svakodnevici. Posjetitelji festivala ove godine imali su prilike poslušati nove mlade izvođače koji su osvježili festival i izvođače s već poznatim imenima duhovne glazbe.

Pobjednik festivala je zbor mladih crkve sv. Frane iz Zadra koji je osvojio Nagradu publike za skladbu „Samo pokucaj“ i Nagradu za najbolju glazbu autora teksta, glazbe i aranžmana Frane Brajkovića.

Nagradu je uručila ravnateljica Glazbene škole „Blagoje Bersa“ Branka Višić Karavida, a Nagradu publike uručila je voditeljica Odsjeka za kulturu i tehničku kulturu grada Zadra Branka Radman.

Nagradu za najbolji tekst osvojila je Jelena Skoko iz Širokog brijega za skladbu „Hrabost“ autorice teksta i glazbe Jelene Skoko i autora aranžmana Marka Jakovljevića. Nagradu im je uručila skladateljica, voditeljica crkvenih zborova i učiteljica klavira Nataša Pirc.

Nagradu za najbolji aranžman osvojila je Tamara Perc iz Zagreba za skladbu „Sjaj“ kojoj je autorica teksta i glazbe, a autori aranžmana su Vlado Brzović i Josip Rogošić. Nagradu je uručio glazbeni pedagog, dugogodišnji prosvjetni djelatnik glazbene kulture i skladatelj Davor Petrović.

Nagradu stručnog ocjenjivačkog žirija osvojila je Petra Antolić iz Zagreba za skladbu „Sve si Ti“ kojoj je autorica teksta, glazbe i aranžmana. Nagradu je uručio skladatelj, glazbeni producent, multiinstrumentalist, umjetnički ravnatelj Festivala i voditelj festivalskog benda Saša Miočić.

Organizatori festivala udruga „Stihovi i Note“, ravnateljica festivala Vesna Benić i umjetnički ravnatelj festivala Saša Miočić čestitali su nagrađenima.

Revijalni gost festivala bio je fra Marin Karačić.

Voditeljica festivalskog programa bila je Iva Rogić.

U 8 godina održavanja festivala skladbe su prijavljivali renomirani i potvrđeni autori, poput Marka Tomasovića, Nede Zubana, Davora Jašeka, Tonija Eterovića, Antonije Tkalec, Tee Vidaić , Čede Antolića, Sonje Agate Bišćan i drugih.

Festival duhovne glazbe „Svjetlost dolazi“ jedina je godišnja glazbena manifestacija u Zadru i članova HDS-a koji se bave skladanjem suvremene kršćanske glazbe, kao i skladanjem popularne glazbe.

Cilj festivala je podržati hrvatske autore i skladatelje suvremene kršćanske glazbe i njihovo glazbeno stvaralaštvo, a posebno poduprijeti i promovirati kantautore.

Stručni žiri Festivala Svjetlost dolazi / Foto: Marin Gospić

Posjetitelji Festivala Svjetlost dolazi / Foto: Marin Gospić

Revijalni gost Festivala Svjetlost dolazi fra Marin Karačić / Foto: Marin Gospić