Budi dio naše mreže
Izbornik

U Žamarijama predstavljen 41. broj Žumberačkog krijesa

Zagreb (IKA)

Novi broj godišnjaka Žumberački krijes svečano je predstavljen u subotu 26. siječnja u žumberačkom naselju Žamarija. Na početku svečanosti uime uredništva okupljene svećenike, predstavnike lokalnih vlasti i medija te mnogobrojne uzvanike pozdravio je glavni urednik stavrofor Milan Vranešić.

Prije samih izlaganja repertoar svojih pjesama izveli su članovi KUD-a Marko Vukasović iz Samobora. U uvodnom izlaganju glavni urednik govorio je o povijesnom razvoju Žumberačkog krijesa koji neprekidno izlazi već četrdeset i jednu godinu.

„Tijekom svog povijesnog razvoja Žumberački krijes imao je iznimno važnu ulogu u povezivanju Žumberčana koji su zbog raznih društvenih okolnosti napustili svoj zavičaj i potražili bolje uvjete života. Krijes je i na crkvenom planu tijekom posljednja četiri desetljeća prihvaćen ne samo kao onaj koji informira o određenim crkvenim događajima, već i kao onaj koji formira mišljenje u zajednici hrvatskih grkokatolika”, istaknuo je urednik.

U nastavku programa ovogodišnji je Krijes javnosti predstavio ravnatelj parka Prirode Žumberak-Samoborsko gorje prof. Kristijan Brkić. Govorio je o osobnim iskustvima koje je doživio u žumberačkim domovima tijekom obilaska terena. Posebno je istaknuo kako je za žumberačko stanovništvo Krijes dio neizostavnog kućnog inventara koji se čita tijekom cijele godine. Prezentirajući mnogobrojnim gostima novi broj žumberačkog godišnjaka Brkić je osobitu pažnju posvetio cjelini koja se odnosi na Park prirode i velike planove koje Park namjerava ostvariti u žumberačkom naselju Sošice tijekom ove i naredne godine.

Ravnatelj je nadalje detaljno prikazao i sve ostale cjeline koje su zastupljene u ovogodišnjem izdanju Žumberačkog krijesa. Posebno je istaknuto kako se na naslovnici nalazi slika Silaska Svetog Duha jer je upravo ova godina posvećena Trećoj Božanskoj Osobi, a i sama zelena boja koja se nalazi na koricama simbol je životvornog Svetog Duha.

Po završetku samog predstavljanja Krijesa gostima su se tradicionalno obratili predstavnici lokalnih vlasti s područja Žumberka i okolnih gradova koji su u svojim izlaganjima govorili što je na području Žumberka učinjeno u posljednjih godinu dana.

Glavni urednik Milan Vranešić na kraju svečanosti posebno je zahvalio domaćinu prezentacije i vlasniku ugostiteljskog objekta „Žumberački raj” Petru Miljenoviću i njegovoj obitelji koja je ugostila svečani skup u svom objektu. Uime uredništva žumberačkoga godišnjaka urednik je zahvalio i načelniku Općine Žumberak Zdenku Šiljku na čijem je području organizirana ovogodišnja svečana prezentacija. Kao trajni spomen na prezentaciju u Žamarijama načelniku je uime Krijesa uručena i umjetnička slika s motivima tradicionalne žumberačke grkokatoličke i rimokatoličke narodne nošnje. Po završetku programa druženje gostiju nastavljeno je uz prigodni domjenak.

Ključne riječi:
vranešić Žumberački krijes