Budi dio naše mreže
Izbornik

U župi Krista Kralja u Domaslovcu proslavljen Svjetski dan braka

Domaslovec (IKA)

U župi Krista Kralja u Domaslovcu u nedjelju 11. veljače održan je obiteljski susret povodom Svjetskog dana braka koji se obilježava druge nedjelje u veljači, a posvećen je bračnom paru - mužu i ženi - kao stupu obitelji.

Cilj je podsjetiti bračne partnere na vrijednosti koje bi trebali njegovati, potrebu međusobnog poštivanja i vjernosti koju su obećali.

Susret je molitvom započeo vlč. Ante Bojanić, upravitelj župe. Uvodnu riječ i pozdrav uputio je g. Antun Dodić koji sa suprugom Barbarom vodi obiteljsku zajednicu u župi Domaslovec. Na susretu se okupilo dvadesetak obitelji većinom iz domaće župe, ali i obitelji iz Župe bl. Alojzija Stepinca iz Rakitja te iz ostalih župa Samoborsko-okićkog dekanata.

Tema susreta bila je: „Ne izabraste vi mene, nego ja izabrah vas“ (Iv 15, 17). Bračni parovi su razmatrali tekst iz Ivanovog Evanđelja koji je predložen kao temelj za Svjetski dan braka.

Ovaj susret obogatio je bračni par Lice, Stjepan i Ružica, koji su se odazvali na poziv voditelja obiteljske zajednice župe Domaslovec. Svjedočili su o gotovo 47 godina zajedničkog života te pokazali kako se upravo osobni rast svakog čovjeka najviše razvija u braku. Cijeli susret bio je prožet osobnim svjedočanstvima drugih sudionika gdje su se izmjenjivale riječi podrške i ohrabrenja da se može i treba živjeti svetost u braku, a postavljena su i pitanja: na što nas obvezuje privola u sakramentu ženidbe? Kako danas čuvati blago braka? Kako živimo Božje zapovijedi u braku? Sloboda u žrtvi – položiti život za svog supružnika. Koje vrijednosti i vrjednote živimo u braku (poštenje, strpljivost, radost, zajedništvo, odgoj…)? Kada smo osjetili u braku da nas je baš Bog odabrao da živimo zajedno? Koliko smo svjesni da je različitost u braku dar, a ne poteškoća?…

Nakon kateheze i susreta bračni parovi su imali prilike pristupiti svetoj ispovijedi i slaviti zajedno svetu misu na kojoj je vlč. Bojanić svim bračnim parovima udijelio blagoslov bračnih obećanja.

 tekst: Barbara Dodić

Ključne riječi:
Svjetski dan braka