Budi dio naše mreže
Izbornik

Učenici Gimnazije Dubrovnik posjetili obnovljenu Biskupsku palaču u Dubrovniku

Dubrovnik (IKA)

Učenici Gimnazije Dubrovnik u sklopu projektnog dana posjetili su u ponedjeljak 7. listopada nedavno obnovljenu Biskupsku palaču u Dubrovniku u kojoj se nalazi za javnost otvoren stalni postav umjetnina.

Kroz palaču su učenike šest završnih razreda i jednog prvog proveli povjesničari umjetnosti: Ivan Viđen, Pavle Bonča, Nevenka Šarčević i restauratorica Perina Cvita Barać. U pratnji učenike bile su vjeroučiteljice Romana Đuka Alemani i Ana Matić. Projektni dan ostvaren je kao korelacija Vjeronauka i Likovne umjetnosti.

Biskupska palača u Dubrovniku, poznata pod nazivom i Palača Sorkočević, u svom novom stalnom postavu prezentira renesansni i barokni sloj palače s pomno odabranim umjetničkim djelima iz bogate biskupske zbirke. Postav je organiziran u pet tematski zaokruženih izložbenih cjelina („narativni ambijenti“) među kojima je možda najatraktivnija salon na drugome katu Palače s raskošnim rezbarenim, pozlaćenim manirističkim stropom (tabulatom), danas posebnim na čitavoj našoj obali. Tabulat je bio dijelom prethodne renesansne faze palače Sorkočević te je preživio razorni potres 1667. godine u kojemu je i sama palača bila oštećena.