Budi dio naše mreže
Izbornik

Ukrajinski biskupi zahvalni Poljacima: „Nismo sami“

Kijev (IKA)

Premda Ukrajina trenutačno proživljava rat, boli i pustošenje, mjesna Katolička Crkva zna da "nije sama, jer je s njom Crkva u Poljskoj", napisali su ukrajinski biskupi u povodu "Dana molitve i materijalne pomoći Crkvi na istoku" što se u Poljskoj obilježava u nedjelju 4. prosinca, prenosi Kathpress.

„Stalni prijateljski odnos, solidarnost i konkretna pomoć” Poljaka predstavlja živo svjedočanstvo vjere, poručili su ukrajinski biskupi, moleći za nastavak pomoći. Već u više od tri desetljeća slobode, od proglašenja ukrajinske neovisnosti, Crkva u Poljskoj “premda i sama nije najbogatija na svijetu”, dijelila je s Ukrajinom i tako pokazivala “sestrinsku ljubav”.

Obnova “razrušene i razbacane” Crkve u Ukrajini nakon komunizma, izgradnja pastoralnih struktura i duhovni pozivi bili su mogući “u prvom redu zahvaljujući svećenicima i redovnicima koji su stigli iz Poljske”, napisali su ukrajinski biskupi.

Podsjećaju također da su u tim teškim zadaćama nakon 1991. godine prevladali mnoge prepreke, uključujući i one od strane vlasti, prvenstveno zahvaljujući podršci i solidarnosti poljskih biskupija i redovničkih zajednica. Pritom su nastale brojne “prijateljske veze između župa” koje i dalje postoje.
Te su se veze, tvrde ukrajinski biskupi, posebno potvrdile nakon ruske agresije na Ukrajinu 24. veljače. Poljska je tada pokazala ljubav opisanu u evanđelju, “hraneći gladne, pojeći žedne, prihvaćajući strance, odijevajući gole i pružajući ruku pomoći bolesnima. Učinili ste to u svojoj kući koja se zove Poljska”, pišu ukrajinski biskupi.

Podsjećaju da u njihovoj zemlji još uvijek vlada strah i zabrinutost za preživljavanje te da postoji potreba za duhovnom i materijalnom pomoći. Ukrajina je “na pragu humantarne katastrofe” zbog uništene električne infrastrukture i straha od dolazeće zime. Struje, grijanja i vode nema dovoljno, a u nekim područjima danima vlada nestašica. “Rat danas nije samo na bojišnici, nego se očituje i u blokiranju svakodnevnog života”, navodi se u poruci.

Ukrajinskom pučanstvu potrebna je pomoć za pokrivanje temeljnih potreba, podsjećaju biskupi. Crkva nastoji kupiti generatore za struju, kako bi ljudima u župama mogla ponuditi utočište, krov nad glavom i pučke kuhinje. “Danas je teško brojkama izraziti pomoć što smo ju dobili, ali ogromna je, velika poput poljskih srdaca. Molimo vas, budite i nadalje s nama”, pišu ukrajinski biskupi u poruci Poljacima.