Budi dio naše mreže
Izbornik

Umag proslavio nebeskog zaštitnika sv. Peregrina

Umag (IKA)

U Umagu je u ponedjeljak, 23. svibnja svečano proslavljena svetkovina sv. Peregrina, nebeskog zaštitnika župe i grada.

Misno slavlje predvodio je dr. sc. fra Đuro Hontić, župnik pulske Župe sv. Ivana Krstitelja i gvardijan pulskog Samostana sv. Franje Asiškog. Koncelebrirali su generalni vikar biskupije mons. Vilim Grbac, umaški župnik preč. prof. dr. sc. Josip Grbac, kapelan umaške župe vlč. Branimir Šapina te drugi svećenici iz Umaško-oprtaljskog dekanata.

Fra Đuro je u homiliji između ostalog istaknuo da zahvaljujući mučenicima, među kojima i sv. Peregrinu, ovaj naš svijet izgleda bolje, plemenitije i ljepše. „Budućnost je u Božjim rukama, ali i u našima ukoliko smo spremni s Bogom surađivati“, istaknuo je o. Hontić. Mučenike možemo najbolje shvatiti samo kroz perspektivu Riječi Božje, pojasnio je te nadodao da mučenike častimo i zbog prihvaćene Riječi Božje. O. Hontić je nadalje istaknuo da „mi sebe danas trebamo preispitati i u svjetlu Riječi Božje, trebamo promatrati sv. Peregrina da shvatimo koje je naše poslanje u ovom današnjem svijetu“.

„Papa Franjo nas poziva da u molitvi, razmatranju i razgovoru potražimo odgovore na probleme ovog današnjeg vremena kako bi Crkva živjela novim zanosom i novim oduševljenjem te u ovome današnjem svijetu svjedočila Krista. Zato nam primjer sv. Peregrina mučenika itekako treba biti svakodnevno pred očima i svakodnevno bismo s njime trebali prijateljevati da ga bolje upoznamo, da ga zavolimo i da po njegovu zagovoru i njegovom primjeru u ovom današnjem svijetu mi odgovorimo na potreba svijeta, da izvršimo ono što je Božja volja“, naglasio je fra Đuro.

„Sveti Peregrin mučenik bio je i apostol, došao je ovamo iz Akvileje, tada velikog središta kršćanstva. Mi se trebamo pitati iz koje mi Akvileje dolazimo, došli smo s raznih strana, no s jednim poslanjem, Bog nas je htio na ovome području, u ovome vremenu da po nama govori ovome svijetu. Poslao nas je na put. Isus je rekao ‘molite dakle gospodara žetve da pošalje radnike u žetvu svoju’. Koliko smo svjesni te zadaće da molimo za poslanje i nove poslanike, koliko smo svjesni i zauzeti u svojoj molitvi za širenje kršćanske vjere ovdje kod nas u ovom današnjem vremenu“, potaknuo je na promišljanje fra Đuro.

Na kraju je preč. dr. Grbac uputio prigodne zahvale župnim suradnicima i svima koji su doprinijeli realizaciji proslave zaštitnika župe, a napose je zahvalio za spremnost i raspoloživost na suradnju u svim prigodama i potrebama, gradskoj upravi na čelu koje je gradonačelnik Vili Bassanese.

Nakon mise svima okupljenima je na trgu posluženo prigodno osvježenje.

Dan prije blagdan održan je koncert klapa, a dan nakon blagdana sv. Peregrina održano je otvorenje izložbe slika „Stopama sv. Peregrina“.