Budi dio naše mreže
Izbornik

Umjetnost u službi istine i ljubavi

Zagreb (IKA)

U uvodniku travanjskoga broja Veritasa - Glasnika sv. Antuna Padovanskoga naslova „Umjetnost u službi istine i ljubavi“ glavni urednik fra Vladimir Vidović, naglasak stvalja na kulturnu baštinu u kojoj se jasno vidi utjecaj Crkve.

Kultura je sama po sebi važna funkcija duhovne djelatnosti Crkve osobito kulture duha i u tom smislu humane brige za čovjeka. Stoga iznimno vesele, kaže fra Vladimir, manifestacije poput Dana kršćanske kulture koji ove godine obilježavaju svoju petnaestu obljetnicu djelovanja ili pojava Ansambla Kolbe na kulturnoj sceni kao jedinstvenog primjera djelovanja u kazališnom svijetu, gdje kroz formu mjuzikla komuniciraju jasne kršćanske i evanđeoske poruke.

U rubrici Pisma čitatelja fra Matija Antun Mandić odgovara na pitanje zašto se katolički svećenici ne mogu ženiti i zašto moraju živjeti u celibatu. Uz iskreni odgovor koji možete pročitati u novom broju, fra Matija poziva sve nas i sve čitatelje Veritasa na molitvu za nova duhovna zvanja i da naši svećenici što savršenije nastoje nasljedovati Isusa Krista, jedinoga pravog i savršenog svećenika.

Polet i svježina što su ih mladi unijeli u tradicionalne prikaze sv. Antuna Padovanskoga kroz prvi hrvatski mjuzikl o njemu – „ Svetac svega svijeta“ – probudili su novi žar otkrivanja sveca, koji nije do Boga poslan samo kako bi pronalazio izgubljene stvari, već dovodio do Isusa, što je i njega samoga osvojilo, „ljubiti i grliti Isusa raspetoga“.

Dvadesetak izvedbi mjuzikla u godinu dana osvojilo je i publiku, ali i izvođače. Ansambl Kolbe živi poseban odnos sa svecem, na sceni, ali i nakon predstave, piše Tanja Popec u rubrici Antunove stranice. Mjuzikl „Svetac svega svijeta“ početkom ožujka podigao je na noge više od dvije i pol tisuće gledatelja u Mostaru i na Humcu i kao plaću ostavili radosna i ozarena lica, gdje se moglo osjetiti s kolikim žarom se ljudi ondje mole i zavjetuju sv. Anti. Sveti Antun nije zaobišao ni Slavoniju, gdje je u Vinkovcima i Vukovaru izveden mjuzikl i donešene svečeve relikvije koje su se častile u župi sv. Filipa i Jakova.

Pučka kuhinja u sklopu Doma sv. Antuna na Svetome Duhu središte je korizmene humanitarne akcije, kupnja novih kotlova za kuhanje uz pomoć domišljate ideje fratanjevaca koji su pokrenuli akciju prodaje korizmenih posnih pereca.

Fra Željko Barbarić u rubrici Intezivna njega naslova „Očekivati neičekivano“ potiče na osluškivanje i promatranje svakodnevnih čudesa, neočekivanih čudesa, kad se život događa tamo gdje mu nije bilo ni vrijeme ni mjesto. Ispružena ruka pomoći čovjeku u nevolji, osmjeh i pjesma djeteta čijim su roditeljima liječnici rekli da se ne trebaju nadati djetetu, tragedije i traume koje stvaraju čvrsta prijateljstva i dublje povezuju obitelj, ispovijed nakon godina i godina čekanja. Očekivati neočekivano, nadati se protiv svake nade, vjerovati usprkos sumnji, truditi se unatoč neuspjesima, davati sebe unatoč pogreškama. I susretati se s Drugim. Širom otvorenih očiju, a nekad i širom zatvorenih, jer On je uvijek tu…

Dani kršćanske kulture manifestacija su koja već 15 godina obogaćuje kulturnu ponudu u Hrvatskoj. Glavni urednik fra Vladimir Vidović razgovarao je s dr. Mirom Radaljem, ravnateljem međunarodne manifestacije „Dani kršćanske kulture“ koja se od 6. do 16. travnja održava u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji, Dubrovačkoj i Šibenskoj biskupiji. Posljednjeg dana manifestacije dodjeljuje se i nagrada „Andrija Buvina“ za izniman doprinos kršćanskoj kulturi. Dosadašnji dobitnici bili su velika imena hrvatske i svjetske kulture, od Michaela O’Briana prve godine, Sanje Nikčević prošle godine.

Rubrika Aktualno donosi priču s druge strane svijeta koju piše James Bascon, a prevela ju je s engleskog i prilagodila Aleksandra Marija Chwalowsky. Uspoređuje Duh Hollywooda naspram duha Križa. Naglasak stavlja na izvore prave radosti i način na koji se katolik treba suočiti s trpljenjem. Nikola Kuzmičić u rubrici Kamen po kamen donosi priču „Dva polarna medvjeda“ koja svjedoči kako su Božja volja i Njegovi putovi uvijek iznad naših planova i očekivanja. Tradicionalno, na predzadnjoj stranici, su nove epizode Fratarskih zanovijetanja koje u prepoznatljivom duhovitom stilu progovaraju o aktualnim društvenim temama.

Mjuzikl o sv. Antunu Padovanskom „Svetac svega svijeta“ u sklopu manifestacije „Dani kršćanske kulture“ izvodi Ansambl Kolbe u Splitu 14. travnja (nedjelja) u 20 sati u Hrvatskom narodnom kazalištu.

Ključne riječi:
travanjski veritas