Budi dio naše mreže
Izbornik

Umrla s. Branka Matošević

Zagreb (IKA)

U kući sestra Kćeri Božje ljubavi u Granešini 12. listopada umrla je s. Branka Matošević.

Sestra Branka Matošević rođena je 10. listopada 1926. u Staroj Bili od roditelja Mate i Milke rođ. Đido. Među prvima je od ženske djece koja je krenula u školu. Svoje školovanje počela je u Travniku kod sestara Kćeri Božje ljubavi, gdje je i otkrila prve znakove poziva, tj. željela je biti poput svoje učiteljice. Nakon osam razreda otišla je u Sarajevo i na Banjskom brijegu završila sestarsku Učiteljsku školu. Godine 1948. položila je svoje redovničke zavjete.

Premda je karizma sestara Kćeri Božje ljubavi školstvo, što je i s. Branka željela raditi, s obzirom da su im komunisti oduzeli škole, morala je i ona naći novo polje rada. Upravo u to vrijeme u Bitolu u Makedoniji počela se otvarati bolnica, a uprava i liječnici željeli su da posao medicinskih sestara obavljaju redovnice, čak i po cijenu da ih oni moraju školovati. Među onima koji su krenuli u Bitol bila je i s. Branka koja se u bolnici u Skopju šest mjeseci pripremala u operacijskoj sali i na odjeljenju. Kasnije je u Bitolu završila medicinsku školu. Tamo je provela punih 29 godina do svoje mirovine. Poslije umirovljenja vratila se u Zagreb u samostan Granešina.

Od 1983. do 1989. obavljala je službu provincijalne glavarice. Na blagdan sv. Ilije proroka 1989. došla je u Kakanj gdje je služila dva desetljeća.

Premda je bila u mirovini, s. Branka nije bila tipičan umirovljenik, nego je s istim žarom obilazila bolesnike i pomagala im gdje god i koliko je mogla.

Od obnove Katoličkog tjednika 2002. bila je neumorni i strastveni promotor ovoga lista u župi sv. Petra i Pavla u Kaknju, izvijestio je portal nedjelja.ba.

Ključne riječi:
s. Branka Matošević