Budi dio naše mreže
Izbornik

Umro kardinal John Patrick Foley

Vatikan

Dugogodišnji predsjednik Papinskog vijeća za sredstva društvenih komunikacija bio je dobitnik brojnih novinarskih i medijskih nagrada te počasnih doktorata više američkih sveučilišta

Vatikan, (IKA) – U dobi od 76 godina u Philadalphiji je 11. prosinca umro kardinal John Patrick Foley, bivši veliki meštar Viteškog reda Svetoga Groba u Jeruzalemu. Pred kraj života zbog leukemije smješten je u dom za starije svećenike u rodnoj biskupiji Philadelphiji. Nakon smrti kardinala Foleya kardinalski zbor ima 192 člana, od kojih 83 kardinala nemaju pravo izbora pape, dok su njih 109 s pravom sudjelovanja u konklavama. Kardinala porijeklom iz SAD-a sada je ukupno 17.

Kardinal John Patrick Foley rođen je 11. studenoga 1935. u Darbyju, u nadbiskupiji Philadelphia (SAD). Najprije je završio studij povijesti (1957.), da bi se zatim odlučio za svećenički poziv. Nakon studija filozofije i teologije u Philadelphiji zaređen je za svećenika 19. svibnja 1962. Kratko je vršio službu župnog vikara, a 1963. postao je pomoćnik direktora medijske kuće “Catholic Standard and Times” u Philadelphiji. Iz Rima je bio dopisnik za vrijeme Drugoga vatikanskog koncila. Magistrirao je filozofiju u Rimu 1964., gdje je i doktorirao 1965. na Papinskom sveučilištu sv. Tome Akvinskog. Magistrirao je 1966. u novinarstvu na Columbia University u New Yorku. Imenovan je župnikom župe u centru Philadelphije i profesorom u srednjoj školi.
Od 1967. pomoćnik je urednika lista “Catholic Standard and Times” te ujedno profesor filozofije. Surađivao je na više radijskih i televizijskih postaja, bio je koproducent televizijske serije “The making of a priest”, a 1970. imenovan je direktorom kuće “Catholic Standard and Times”, obnašajući tu dužnost do 1984.
Papa Ivan Pavao II. imenovao ga je 5. travnja 1984. predsjednikom Papinskog vijeća za sredstva društvenih komunikacija, dodijelivši mu ujedno nadbiskupsku čast. Za biskupa je zaređen 8. svibnja 1984. Iste godine postao je i predsjednik Upravnog vijeća Vatikanske televizije (CTV), ostavši na toj dužnosti do 1989. Bio je ujedno zadužen i za vatikansku filmoteku. Od 1984. do 1989. bio je član Papinske komisije za Latinsku Ameriku te član Papinske komisije za kulturu.
Papa Benedikt XVI. imenovao ga je 27. lipnja 2007. velikim meštrom Viteškog reda Svetoga Groba u Jeruzalemu. Kardinalom ga je imenovao na konzistoriju održanom 24. studenoga 2007. Bio je član Kongregacije za bogoštovlje i sakramente te Kongregacije za evangelizaciju naroda. Dobitnik je brojnih novinarskih i medijskih nagrada te počasnih doktorata više američkih sveučilišta.
Kao predsjednik Papinskoga vijeća za sredstva društvenih komunikacija više je puta u sklopu različitih susreta Međunarodne udruge katoličkoga tiska (UCIP) posjetio Hrvatsku, te se u veljači 2000. godine susreo s članovima Hrvatskoga društva katoličkih novinara održavši im predavanje “Uloga katoličkog novinara u suvremenom svijetu”.