Budi dio naše mreže
Izbornik

Umro legendarni skladatelj Ennio Morricone

Rim (IKA)

Oskarom nagrađeni legendarni talijanski filmski skladatelj Ennio Morricone umro je u 91. godini u Rimu. Protekle godine odlikovao ga je i papa Franjo zlatnom medaljom.

Morricone se proslavio skladanjem glazbe za mnoge špageti-vesterne, a između ostalog potpisuje glazbu za legendarne filmove “Profesionalac” i “Bilo jednom u Americi”, prenosi dnevnik.hr.

Njegov rad nagrađen je i prestižnom filmskom nagradom Oscar. Prvi kipić dobio je 2007. godine za svoj veličanstveni i raznovrsni doprinos umjetnosti filmske glazbe, a drugi 2016. godine za najbolju glazbu u filmu Quentina Tarantina “Mrska osmorka”. Osvojio je i tri Grammyja, tri Zlatna globusa, šest nagrada BAFTA te mnoge druge svjetske i europske nagrade.

Bio je poznat i po prijateljstvu s redateljem Sergiom Leoneom, za čije je kultne filmove “Za dolar više” i “Dobar, loš, zao” također on skladao glazbu.

Za života je napisao glazbu za više od 500 filmova.

Svjetski katolički mediji podsjećaju da je protekle godine papa Franjo odlikovao Morriconea zlatnom medaljom za izvanredni umjetnički rad na području glazbe, univerzalnom jeziku mira, solidarnosti i duhovnosti. Medalju mu je uručio 15. travnja 2019. godine u Rimu predsjednik Papinskog vijeća za kulturu kardinal Gianfranco Ravasi.

U katoličkom svijetu Morricone je možda najpoznatiji po skladanju glazbe za film „Misija“ iz 1986. godine koji govori o nastojanjima jezuitskih misionara da zaštite domorodačko stanovništvo od porobljavanja u 18. stoljeću u Južnoj Americi. Film je pobjednik filmskog festivala u Cannesu 1986. i dobitnik Oscara za najbolju snimku. Morricone je skladao i glazbu za film „Karol – čovjek koji je postao papa“. Na poziv rimskih isusovaca, a u povodu 200. obljetnice obnove Družbe Isusove skladao je i djelo „Missa pro papa Francisco“ 2015. godine.

 

Ključne riječi:
Ennio Morricone