Budi dio naše mreže
Izbornik

Umro salezijanac don Ivan Bolkovac

Osijek (IKA)

Član Hrvatske salezijanske provincije sv. Ivana Bosca salezijanac svećenik don Ivan Bolkovac umro je u petak, 31. srpnja u bolnici u Osijeku u 70. godini života, 51. godini redovništva i 41. godini svećeništva.

Sprovod pokojnog don Ivana bit će u subotu, 8. kolovoza u 10.50 sati na zagrebačkom groblju Miroševac. Nakon sprovoda, u crkvi Marije Pomoćnice na Knežiji slavit će se misa zadušnica.

Don Ivan Bolkovac rođen je 26. siječnja 1951. u Župi sv. Terezije Avilske u Suhopolju, od oca Ivana i majke Franciske. Otac Ivan umro je u 31. godini života. Majka Franciska, udovica u 28. godini života, brzo nakon suprugove smrti preselila je u Zagreb, u Župu sv. Josipa na Trešnjevci sa svoja tri malodobna sina, Stjepanom, Ivanom i Mirom. Nakon što je brat Stjepan 1963. otišao u salezijansko sjemenište u Križevce, Ivan je nakon tri godine također pošao salezijancima u Rijeku. Godine 1969. polaže prve redovničke zavjete, a 1979. na blagdan Bezgrešne zaređen je zajedno s don Franjom Petrinjakom za svećenika u Zagrebu na Knežiji. Mladu misu slavio je u Župi sv. Josipa na Trešnjevci u Zagrebu. Zanimljivo da je prvo mjesto njegova pastoralnog rada bio upravo Beli Manastir u kojem ga je također ove godine u Župi sv. Martina, prije služenja večernje mise uhvatila slabost. Kolima hitne pomoći prevezen je u osječku bolnicu u kojoj je 31. srpnja umro.

Don Ivan je kao salezijanac svećenik bio u pastoralnim službama ili kao župnik ili kao župni vikar. To su župe Beli Manastir, Badljevina, Split-Kman, Rudeš, Podsused zatim u našoj inozemnoj pastvi u misiji Pforzheim – Bruchsal. Vrativši se u domovinu služio je u Župi sv. Obitelji u Novoj Mokošici. Odlazi zatim u Beli Manastir kao župni vikar gdje ga zbog bolesti srca i drugih komplikacija zatiče smrt.

Gdje god je pastoralno djelovao ostavio je dojam predanog, te djeci, mladima i ljudima bliskog svećenika.

Ključne riječi:
don Ivan Bolkovac