Budi dio naše mreže
Izbornik

Umro "Špek-pater"

Frankfurt

Nizozemski redovnik umro je u 91. godini života, a pokrenuo je poznatu zakladu "Kirche in Not/Ostpriesterhilfe", koja u 14 zemalja ima oko 700 tisuća prijatelja i podupiratelja

Frankfurt, (IKA) – Utemeljitelj međunarodne podupirateljske zaklade “Kirche in
Not/Ostpriesterhilfe” (Crkva u nevolji/pomoć svećenicima s Istoka) o. Werenfried van Straaten, poznat kao “Špek-pater”, umro je u 91. godini života.
Taj premonstrantski redovnik rođen je 1913. u nizozemskome gradu Mijdrechtu. U prosincu 1947. godine objavio je u novinama svoga tadašnjeg belgijskog samostana u Tongerlou članak o 14 milijuna njemačkih prognanika, nakon čega se u svome starom peugeotu dao na put po Flandriji, danonoćno skupljajući špek za izbjeglice, zbog čega je i prozvan “Špek-pater”. Istodobno je pokrenuo i zakladu “Ostpriesterhilfe”, koja se u početku brinula za, kako ih je nazivao, svećenike s ruksacima, koji su nosili pomoć brojnim katolicima prognanima iz Šlezije, Češke, Moravske i drugih nekadašnjih njemačkih pokrajina.
Izravnu je, pak, pomoć progonjenim svećenicima pod komunističkom vlašću na Istoku pokrenuo 1952. godine, a svoje je djelovanje ta zaklada krajem pedesetih godina proširila na Aziju, Afriku i Latinsku Ameriku.
Papa Pavao VI. 1964. godine njegovo je djelo uzdigao na rang “Papinskih djela”, a o. Werenfried postavljen je za generalnog voditelja. Tu je službu obavljao do 1981. godine, a nakon toga je još niz godina ostao duhovnim asistentom zaklade. U tijeku II. vatikanskog koncila van Straaten je bio jedan od savjetnika, bio je suosnivač međunarodnoga reda graditelja, u Bukavu u Zairu osnovao je 1966. “Kćeri Uskrsnuća”.
Danas “Kirche in Not/Ostpriesterhilfe” u 14 zemalja ima oko 700 tisuća prijatelja i podupiratelja. Pomaže u 117 zemalja gdje su kršćani progonjeni ili trpe, a od 1993. godine “Kirche in Not/Ostpriesterhilfe” pomaže i Rusku pravoslavnu crkvu. Od svoga početka ta je zaklada prikupila i razdijelila više od tri milijarde dolara.