Budi dio naše mreže
Izbornik

UNAAPRIJED OSUĐEN PAPIN POSJET GROBU POZNATOGA FRANCUSKOG GENETIČARA I PROTIVNIKA POBAČAJA

Vatikan (IKA/CNS )

Vatikan, 12. 8. 1997. (IKA/CNS) - Papa Ivan Pavao II. posjetit će 22. kolovoza u tijeku svoga boravka na Svjetskom susretu mladeži u Parizu, grob svoga prijatelja, francuskog genetičara. Ta je najava izazvala veliko nezadovoljstvo Francuske udruge za oz

Vatikan, 12. 8. 1997. (IKA/CNS) – Papa Ivan Pavao II. posjetit će 22. kolovoza u tijeku svoga boravka na Svjetskom susretu mladeži u Parizu, grob svoga prijatelja, francuskog genetičara. Ta je najava izazvala veliko nezadovoljstvo Francuske udruge za ozakonjenje pobačaja.
Katolički liječnik i znanstvenik Jerome Lejeuen jedan je od trojice pronalazača kromosoma koji uzrokuje bolest poznatu kao Downov sindrom. Poznat je i kao veliki protivnik pobačaja i neodgovornih istraživanja na ljudskim zamecima. Predstavnici Udruge za legalizaciju pobačaja ističu kako tim posjetom grobu Papa nezakonito vrši pritisak na žene koje su odlučile pobaciti te da je to očiti znak potpore ustanovama koje se bore protiv ozakonjenja pobačaja.
Predstojnik Tiskovnog ureda Svete Stolice Joaquin Navarro-Valls odgovorio je da su to kriva tumačenja. Navarro ističe da je pohod Svetog Oca prijateljevu grobu, Papina privatna stvar, i “da nitko ne može poreći Svetom Ocu pravo na privatnost”.
Ivan Pavao II. je u jednom svom pismu pariškom kardinalu Lustigeru dr. Lejeuna nazvao “velikim kršćaninom 20. stoljeća, za kojega je obrana ljudskog života postala životnim poslanjem”. Lejeun je postao član Papinske akademije znanosti 1974. godine, a 1993. Ivan Pavao II. ga je imenovao za prvoga doživotnog predsjednika te Akademije.