Budi dio naše mreže
Izbornik

UPLITANJE STRANIH SILA U PROBLEME ALŽIRA - PARAVAN IZA KOJEG SE KRIVAJU STVARNI PROBLEMI ZEMLJE

Alžir (IKA )

Alžir, 13. 10. 1997. (IKA) - Zajednica sv. Egidija koja djeluje u Alžiru, nakon najnovijih pokolja u toj zemlji u kojima je stradalo mnoštvo nenaoružanih građana, u niz je navrata pozvala međunarodnu zajednicu na zauzimanje za uspostavu mira na tom pros

Alžir, 13. 10. 1997. (IKA) – Zajednica sv. Egidija koja djeluje u Alžiru, nakon najnovijih pokolja u toj zemlji u kojima je stradalo mnoštvo nenaoružanih građana, u niz je navrata pozvala međunarodnu zajednicu na zauzimanje za uspostavu mira na tom prostoru. Međutim, alžirska je Vlada već i prije prvih poduzetih inicijativa reagirala oštrim protivljenjem svakom uplitanju sa strane, obrazlažući kako su upravo miješanja drugih zemalja u unutarnju politiku te zemlje glavni uzrok širenju terorizma.
To je bio povod za razgovor s predsjednikom zajednice sv. Egidija prof. Andreom Riccardijem objavljenom u programu Radio Vatikana u nedjelju, 12. listopada. “Već dvije i pol godine slušamo o uplitanju drugih zemalja i u to vrijeme je ubijeno 20.000 osoba… Mislim da Alžiru treba pomoć kako bi se zaustavilo nasilje i terorizam i da nemoć pred tim postaje suučesništvom. Oni koji danas govore o uplitanju isti su oni koji su prije dvije godine jamčili da je terorizam tek sporedna pojava te da će se ugasiti za koji mjesec. Međutim nije tako i to kako zbog terorističkih nasilja tako i zbog tog što demokratski sustav u zemlji ne djeluje i ne može djelovati. Potrebno je u Alžiru ponovno uspostaviti redovni politički život, potrebno je pozvati sve političke strane za pregovarački stol. To je područje na kojem Alžircima pomaže međunarodna zajednica. Uostalom, oni koji danas govore u uplitanju stranih sila idu okolo i traže pomoć i potporu vlastite politike. To su paravani iza kojih se skrivaju stvarni problemi Alžira”, rekao je prof. Riccardi.