Budi dio naše mreže
Izbornik

Uskrs u Nigeru – prisjećanje na nestale svećenike

Rim (IKA)

U Nigeru, zapadnoafričkoj zemlji s muslimanskom većinom i jednoj od najsiromašnijih zemalja u takozvanom Trećem svijetu, tijekom Vazmenoga trodnevlja katolička zajednica prisjetila se dvojice otetih svećenika.

Spomenuli su se o. Pierluigija Maccallija, člana Družbe afričkih misija, koji je 17. rujna 2018. godine otet u nigerskoj misiji Bomoanga, te Joëla Yougbarea, koji je otet u Burkini Faso prije nešto više od mjesec dana. O. Mauro Armarino, svećenik iz Družbe afričkih misija, na službi u glavnom nigerskom gradu, za Radio Vatikan pojasnio je kako su u Nadbiskupiji Niamey ove godine na Veliki petak križni put željeli posvetiti upravo otetim svećenicima i svim osobama koje su nestale u toj zemlji. Unakaženo Kristovo lice preobrazilo se u lice otetih svećenika, ali i u lica nekoliko desetaka stanovnika koji su na silu odvedeni u nepoznato, rekao je misionar Armarino.

Afrika je postala kontinent s najviše ubijenih svećenika. Nedavno su dvojica svećenika pronađena mrtva u Kamerunu i Nigeriji. Dobro je prisjetiti se katedrala načinjenih od kamena koje su stradale u požaru, poput Notre Dame, ali važnije je prisjetiti se katedrala s licima ubijenih svećenika i nestalih osoba. Upravo za te posljednje katedrale postoji Veliki petak, rekao je o. Mauro. Dodao je da u Nigeru svaki dan izgovaraju jednu molitvu, a jednom mjesečno organiziraju dagađanja, čak i ekumenske naravi, kako bi naglasili da su progoni uobičajeni, ali da je nada također uobičajena.

Unatoč svemu, Uskrs je Crkvi u Nigeru donio radost. O. Armarino komentirao je da ne može biti drukčije. Postoji mnogo radosti koja prožima naše zajednice. Tko poznaje Afriku zna da je radost naših slavlja jedinstvena. Najsiromašniji su ti koji s najvećim intenzitetom proživljavaju trenutke slavlja.

Ipak, najvažniji je svakodnevni Uskrs, i tome smo predani svim srcem. Plovimo ovim morem pijeska, dan za danom, kako bismo preživjeli dramatičnu političku i ekonomsku situaciju, rekao je misionar i zaključio: „Ali nadu nam nitko nikada neće oduzeti“.