Budi dio naše mreže
Izbornik

Uskrsna poruka počasnoga poglavara svjetskog pravoslavlja

Istanbul (IKA)

Ekumenski carigradski patrijarh Bartolomej I. u poruci kršćanima koji Uskrs slave prema julijanskom kalendaru 19. travnja, istaknuo je snagu vjere koja pomaže u borbi protiv pandemije koronavirusa, prenosi Vatican News.

Patrijarh zahvaljuje svima koji u pandemiji pomažu oboljelima od koronavirusa i potrebitima. Istodobno je istaknuo snagu vjere, nadu u uskrsnuće i život vječni kao značajne izvore snage u borbi protiv zaraze.

Pošast pandemije koja trenutačno vlada pokazuje koliko je čovjek krhak, kako ga lako obuzme užas i očaj, koliko je slabo njegovo znanje i samopouzdanje, napominje carigradski patrijarh. Upozorava da aktualna događanja pokazuju da čovjek nije u stanju djelotvorno vladati svojim životom ako vjeruje da je smrt nepobjediva stvarnost i nenadvladiva granica.

Patrijarh je upozorio da je teško ostati čovječan ako ne postoji nada u vječnost. No, tu nadu imaju liječnici, zdravstveni djelatnici, njegovatelji, volonteri, donatori i svi koji hrabro, požrtvovno, nesebično i s ljubavlju ostaju uz bližnje koji trpe. Svi on uslijed ove neopisive drame isijavaju osjećaj uskrsnuća i nade, poručio je ekumenski patrijarh.

U Kraljevstvu Božjem ne postoji ni patnja ni smrt već život vječni. Vjera u Krista daje snagu, izdržljivost i strpljenje savladati kušnje jer Krist je taj koji izliječi svaku bolest i spašava nas od smrti. Vjera u uskrsnuće ne poriče tešku stvarnost niti je neka psihološka obrana od smrti, no mi znamo da ovaj život nije cijeli život, da smo ovdje samo putnici i da pripadamo Kristu, ističe patrijarh Bartolomej. Poručujeda prisutnost boli i smrti, koliko god opipljiva, nije posljednja stvarnost već konačna pobjeda nad smrću.

Ključne riječi:
Bartolomej uskrsna poruka