Budi dio naše mreže
Izbornik

Uskrsni broj Advocata Croatiae

Zagreb (IKA)

Uskrsni broj lista svetišta i župe Majke Božje Remetske Advocata Croatie na šezdeset stranica donosi niz aktualnih priloga.

Fotoreporter Šime Lugarov naslovnicu je slikopisom ovjekovječio vraćanjem kupole tornja i crkvenih zvona na crkvu remetskoga svetišta koja je stradala u potresu prije četiri godine. Upravitelj svetišta i župe o. Zlatko Pletikosić u uskrsnoj čestitci između ostaloga navodi: „Pozivom na uskrsnu budnost, remetska zvona opet zovne i pozivaju na molitvu

u svakidašnjoj kušnji“. Završena je duga konstrukcijska obnove crkve i starog dijela samostana, sve je protupotresno učvršćeno. U uvodniku se poziva na odgovornost u društveno političkim procesima jer „Uskrs je glas ljudskoga dostojanstva i nade“.

Prof. dr. Franjo Podgorelec osvrće se na aktualnu društvenu temu a to je „Transrodnost kao društvena zaraza“. Donosi sam fenomen s medicinsko-psihijatrijskim podatcima koji su preuzeti od poznatog psihijatra Hermana Vukušića, a zatim kulturološku revoluciju koja je tome prethodila. Među ostalim ističe: „Radi se o bolnom i teškom osjećaju osobe da je rođena u krivom tijelu. Ozbiljna znanstvena istraživanja tog fenomena praćenog duže vrijeme, tvrde da od toga boluje oko 0,05 do 0,014 posto odraslih osoba koje su rođene kao muškarci te 0,002 do 0,003% odraslih koji su rođeni kao žene. Očito se radi o iznimno rijetkoj pojavi koja pretežito zahvaća muški spol.“

List donosi reportaže o Družbi sestara Naše Gospe, zatim o novoizgrađenoj modernoj školi na Bukovcu. Redovni kolumnist prof. dr. Božo Skoko progovara o mogućem povratku iseljenika, dok dr. Šime Savić upozorava da treba provoditi zakon o hrvatskome jeziku koji je donesen u siječnju ove godine. Uz teološka i meditativna promišljanja redovnika karmelićana, list donosi i vijesti iz života svetišta i župe.

Ključne riječi:
Advocata Croatiae