Budi dio naše mreže
Izbornik

Uskrsni dvobroj Žive zajednice

Frankfurt (IKA)

Iz tiska je izašao uskrsni dvobroj Žive zajednice, glasila hrvatskih katoličkih misija i zajednica u Njemačkoj, u izdanju Hrvatskoga dušobrižničkog ureda iz Frankfurta na Majni.

Dvobroj je slikom i tekstom posvećen 29. biblijskoj olimpijadi „Fra Bernard Dukić“, održanoj 23. ožujka u Obertshausenu kod Offenbacha. Na poleđini je slika pobjednika olimpijade s apostolskim nuncijem u SR Njemačkoj nadbiskupom Nikolom Eterovićem: II. ekipa HKŽ Frankfurt (prvo mjesto – zlatne medalje), II. ekipa HKZ Wiesbaden (drugo mjesto – srebrne medalje) i II. ekipa HKM Mainz (treće mjesto – brončane medalje).

Od vijesti iz domovinske Crkve ističe se vijest o susretu „Zaštita maloljetnika u Crkvi“, održanom od 21. do 24. veljače u Vatikanu. Tu su i vijesti iz domovinske Crkve, poglavito o aktualnostima vezanima uz Bleiburšku komemoraciju. U uskrsnom dvobroju je i iscrpno izvješće o pokrajinskim svjednicama s delegatom u Njemačkoj, održanima početkom veljače u pet njemačkih gradova. Na sjednicama se okupilo više od 110 pastoralnih i nekoliko socijalnih djelatnika. Predavanje o bl. Alojziju Stepincu i njegovim posljednjim propovijedima održala je dr. Claudia Stahl, sutkinja na Upravnom sudu u Cottbusu, autorica iscrpne biografije o bl. Alojziju Stepincu na njemačkom jeziku. Tu je i vijest o duhovnim vježbama za hrvatske svećenike i đakone iz Zapadne Europe, koje je od 11. do 14. ožujka, u Leitershofenu kod Augsburga predvodio prof. dr. fra Ante Vučković iz Splita.

U sklopu teoloških osvrta o temi „Odgoj vjere“ ovoga puta prof. dr. Jadranka Garmaz s KBF-a u Splitu piše o moralnom odgoju u obitelji. „Moralni odgoj smjera izgradnji ljubavi u nama, jer je čovjek biće stvoreno iz ljubavi i za ljubav.“ Tu su i brojne vijesti iz hrvatskih katoličkih misija i zajednica u njemačkoj, poglavito o proslavi Stepinčeva. Tu su i redovne rubrike „Dječji kutak“ i „Mladi i mediji“, u kojoj dr. Danijel Labaš piše o selektivno dementim medijima. „Kako je to moguće i zašto hrvatski mediji gotovo redovito pišu o ‘krizama’ i rastavama braka, kad ispred sebe imaju rezultate istraživanja koji govore o pozitivnim stavovima mladih o vrijednostima“, upitao je autor dr. Labaš.

Delegat za hrvatsku pastvu u Njemačkoj vlč. Ivica Komadina svoju je Poruku u sklopu priloga na njemačkom jeziku naslovio „Posljednje propovijedi bl. Alojzija Stepinca“. Glavni urednik Žive zajednice dr. Adolf Polegubić Uvodnik je naslovio „Velikani vjere u Hrvata“, podsjetivši na poticajne riječi na 29. biblijskoj olimpijadi „Fra Bernard Dukić“ nuncija Eterovića, koji je u toj prilici istaknuo: „Svi ovi velikani o kojim ste učili pripremajući se za ovu Olimpijadu, postali su velikani zbog Božje riječi, jer su nastojali živjeti po Svetom pismu nadahnutom Duhom Svetim. Ne može se razumjeti naša kultura, naša civilizacija bez Svetoga pisma. Zato i oni koji nisu vjernici trebali bi poznavati Sveto pismo. Ima toliko izreka koje su dio naše kulture, a koji imaju temelje u Svetom pismu”, kazao je nuncij Eterović, zaželjevši svima da budu poput sv. Ivana uvijek vjerni, ili poput sv. Petra da upoznaju svoje grijehe, da se pokaju i da se vrate ponovno Kristu kako bi bili autentični kršćani, svjedoci Isusa Krista ovdje gdje žive i rade.