Budi dio naše mreže
Izbornik

Ustoličeni patrijarh SPC Porfirije poručio da će služiti miru i povezivanju ljudi

Beograd (IKA)

Novi srpski patrijarh Porfirije ustoličen je u petak 19. veljače u Sabornom hramu arkanđela Mihaela u Beogradu, a u nastupnom govoru poručio je da će raditi na uspostavi mostova među ljudima i pozvao ljude na "dobra djela" u doba pandemije, izvijestila je Hina.

“Rekao sam u srpnju 2014. u Zagrebu, da ću cijelim svojim bićem i uz blagodat  Božju raditi na povezivanju  ljudi i uspostavljanju mostova među ljudima, tako ću činiti i dalje”, rekao je patrijarh Porfirije, podsjetivši na svoje poruke upućene prilikom preuzimanja vodstva Mitropolijom zagrebačko-ljubljanskom, što je dužnost koju je obavljao prije jučerašnjeg izbora za poglavara SPC-a.

“U Zagrebu sam stekao prijatelje, a uvjeren sam da ih je stekla i Srpska pravoslavna Crkva i sav vjerni narod.  Prihvatili su nas kao prijatelje – i više od toga, javno nas zastupali i branili u nevoljama kojih je ponekad bilo”, rekao je novi srpski patrijarh, koji je na tronu SPC-a jučer na temelju odluka Izbornog sabora naslijedio patrijarha Irineja, koji je preminuo u studenome od posljedica zaraze koronavirusom.

Nastojat ću – i tamo gdje je naš narod u većini i bez obzira u kojima zemljama živi – biti dostojan i takav prijatelj kakve sam ja stekao u Hrvatskoj i Sloveniji i molim sve vas da nastavimo činiti tako da nam u tome pomognu i da svi s takvom nadom dostignemo život vječni, istaknuo je Porfirije.

Poručio je također da će nastaviti služiti “našem narodu u meni dragoj Hrvatskoj, koja je postala moja druga domovina”, te da će mu vjera, snaga i ljubav koju je upoznao biti uzor i za sve druge zemlje u kojima živi srpski pravoslavni narod.

Istaknuo je da će se “u vrijeme kada smo izloženi duhu razdora”, čvrsto držati ustrojstva Crkve na Svetom pismu, “ništa i nikog unaprijed ne odbacujući zarad zemaljskog običnog ljudskog kriterija”. Također je naglasio da njegovo patrijarško služenje neće “skretati stazama parcijalnih interesa ni suvremenog strančarenja i parcijalnog bavljenja politikom”, poručivši da će “slijediti duhovnu misiju Crkve da sabire, objedinjuje i spaja, da služi miru i jedinstvu“.

Patrijarh Porfirije kazao je da će mu u molitvama “na prvom mjestu biti pravoslavni Srbi” na Kosovu i narod u Republici Srpskoj, Crnoj Gori, BiH i u svim drugim zemljama gdje žive, jer su “u neraskidivom jedinstvu s narodom u Srbiji”. Dodao je da  “Kosovo nije samo mit jer mit pripada svijetu imaginacije” već je “nit koja nas povezuje s našom duhovnom kolijevkom i našim identitetom”.

Govoreći o pandemiji covida 19, pozvao je sve da ostanu spremni na svako dobro djelo, istaknuvši velike žrtve liječnika za živote ljudi. Također je pozvao da “pandemija pokaže koliko smo upućeni jedni na druge i da samo zajedničkom pažnjom i suradnjom možemo pobijediti”.

Poslije današnjeg čina ustoličenja u Sabornom hramu, patrijarh Porfirije bit će kasnije uveden u tron i u povijesnom sjedištu srpskih patrijarha, u Pećkoj patrijaršiji na Kosovu, a taj će dan SPC naknadno odrediti.

Uz brojne vjernike koji su došli iskazati uvažavanje novom poglavaru SPC-a, ustoličenju je nazočio državni vrh Srbije, ministri u vladi, predstavnici vjerskih zajednica i diplomatskog zbora, a srbijanski predsjednik sastao se poslije ceremonije s novoustoličenim patrijarhom.