Budi dio naše mreže
Izbornik

Uz 10. obljetnicu pohoda Benedikta XVI. Hrvatskoj: Molitveno bdjenje s mladima

Zagreb (IKA)

Na početku susreta Benedikta XVI. s 50.000 mladih okupljenih na Trgu bana Josipa Jelačića i pred zagrebačkom prvostolnicom u subotu 4. lipnja 2011. predsjednik HBK đakovačko-osječki nadbiskup Marin Srakić pozdravio je Papu uime okupljene katoličke mladeži, koja je došla iz cijele Hrvatske, iz Bosne i Hercegovine, te ostalih zemalja gdje žive brojne hrvatske katoličke zajednice.

Bdjenje je započelo uvodnom molitvom nakon koje je slijedio navještaj Božje riječi i svjedočenje studenta Daniela Voriha i studentice Mateje Buha o kršćanskomu životu.

„Dragi prijatelji, vaša je mladost vrijeme koje vam Gospodin daruje da biste mogli otkriti smisao postojanja, poručio je papa Benedikt XVI. na Trgu bana Josipa Jelačića u nagovoru mladima okupljenima na bdjenju prvog dana svoga apostolskog pohoda Hrvatskoj, u subotu 4. lipnja. Svi znamo da u srcu svakog čovjeka prebiva snažna želja za srećom. Svako djelo, svaka odluka, svaka nakana nosi u sebi tu skrivenu duboku i prirodnu potrebu. Ali, vrlo često primijetimo da smo pouzdanje stavili u zbiljnosti koje ne ispunjavaju tu želju, nego štoviše, otkrivaju svu njihovu neizvjesnost. Upravo se u tim trenucima osjeća potreba za nečim što čovjeka natkriljuje, što daje smisao svakodnevnom životu“, rekao je Papa mladima.

Istaknuo je kako je mladost vrijeme koje Gospodin daruje “da biste mogli otkriti značenje postojanja”, vrijeme velikih obzora, snažno življenih osjećaja, ali i strahova zbog zahtjevnih i trajnih odluka, teškoća u učenju i radu, pitanja o otajstvu boli i trpljenja. Ali, i više od toga, to divno vrijeme života u sebi nosi duboku čežnju, koja ne poništava sve ostalo, nego ga uzdiže kako bi mu dala puninu. Potpuno poštujući vašu slobodu, nastavio je Papa, Isus se približava svakome od vas i nudi se kao istinski i odlučujući odgovor na onu čežnju koja prebiva u vašem biću, na želju za životom koji vrijedi živjeti.

“Pustite da vas uzme za ruku! Pustite da bude prijatelj i suputnik na vašem putu! Pouzdajte se u Njega, neće vas nikada razočarati! Isus vam daje da izbliza upoznate ljubav Boga Oca, daje vam da shvatite da se vaša sreća ostvaruje u prijateljstvu s Njime, u zajedništvu s Njime. Stvoreni smo i spašeni iz ljubavi. I samo u onoj ljubavi, koja želi i traži dobro drugoga, uistinu možemo iskusiti smisao života, i radosni smo što ga živimo, pa i u naporima, kušnjama, razočaranjima, čak i plivajući protiv struje”, istaknuo je Papa.

Poručivši mladima kako će samo ukorijenjeni u Kristu moći u punini živjeti ono što jesu, pojasnio im je da Gospodin Isus nije Učitelj koji zavarava svoje učenike; On jasno kaže da hod s Njime zahtijeva zalaganje i osobnu žrtvu, ali se isplati! Papa je pozvao mlade da ne dopuste da ih zavedu privlačna obećanja lakog uspjeha, načina života koji daju prednost izgledu, na štetu nutrine. „Ne popuštajte kušnjama da se potpuno pouzdate u posjedovanje, u materijalne stvari, odričući se slijediti istinu koja seže dalje, poput visoke zvijezde na nebu, kamo vas Krist želi povesti.“

Mladima je Sveti Otac na tome putu stavio za uzore brojne Gospodinove učenike, svece koji su svoje vrijeme živjeli noseći u srcu novost Evanđelja, osobito “sjajnog mladića” blaženoga Ivana Merza: „Taj mladi život, darovan iz ljubavi, nosi Kristov miris, te je svima poziv da se ne bojimo povjeriti sebe Gospodinu, kao što, na poseban način, razmatramo u Djevici Mariji, Majci Crkve, koja se ovdje štuje i voli pod nazivom Majka Božja od Kamenitih vrata”.

“Dragi mladi Hrvati, grlim vas sve kao djecu! Nosim vas u srcu i ostavljam vam svoj blagoslov. ‘Budite uvijek radosni u Gospodinu!’ Njegova radost, radost istinske ljubavi, neka bude vaša snaga”, zaključio je Papa.

Uslijedila je molitva vjernika, klanjanje i euharistijski blagoslov. U procesiji je iz katedrale donesen Presveti Sakrament u pokaznici iz Riznice zagrebačke katedrale iz 18. stoljeća, a svi okupljeni predvođeni Papom zatim su u molitvi i šutnji slavili Gospodina u Euharistiji. Ta je šutnja, „glasovita tišina“ postala poznata u svijetu, a i papa emeritus sjećao je se i šest godina kasnije, spomenuvši to u susretu s kardinalom Josipom Bozanićem godine 2017.

Nakon blagoslova s Presvetim, Presveti Oltarski Sakrament odnesen je u kapelicu iza oltara a nakon bdjenja izložen u crkvi Ranjenoga Isusa za osobno klanjanje i molitvu. Papa se zatim pomolio pred likom Majke Božje od Kamenitih vrata, uresivši ga svojim osobnim darom, krunicom.

Mladi su darovali Svetom Ocu tradicionalno hrvatsko glazbalo tamburicu, koju je izradio Andrija Franić. “Dragi Sveti Oče, tamburica stoljećima upija, izražava i čuva ljepotu hrvatske duše. U njenim zvucima progovaraju događaji radosti i patnje, ushiti susreta i boli rastanaka, zahvalnost za darove zemlje i čežnja za nebeskim. Ovu Vam tamburicu darujemo u zahvalnosti i radosti što smo zajedno s Vama mogli susresti Gospodina, osluškivati njegovu Riječ, slaviti ga i klanjati mu se. Zbog Vaše prisutnosti s nama, strune našega života danas sviraju novu melodiju neba i kršćanske nade. S ovim glazbalom primite našu oduševljenost i neka vas uvijek podsjeća na našu molitvenu povezanost s Vama i naše molitve za Vas!” istaknuto je uz dar.

Prije molitvenog bdjenja s Papom u subotu 4. lipnja mladi su priredili bogat i raznolik program na Zrinjevcu i na Trgu bana Josipa Jelačića. Nakon bdjenja s mladima Papa se uputio papamobilom preko trga ispred katedrale gdje je pozdravio oduševljeno mnoštvo mladih koji su događanje na trgu pratili na zaslonima i otišao u Apostolsku nuncijaturu na Ksaver, gdje je prenoćio.