Budi dio naše mreže
Izbornik

Uz proslavu 130. obljetnice DVD-a Cerna slavljena misa za vatrogasce

Cerna (IKA)

Proslava 130 godina vatrogastva u Cerni okupila je u nedjelju 1. listopada brojna vatrogasna izaslanstva iz Slavonije, goste vatrogasce iz Austrije i župljane na svečanu misu na ceranskom Gracu.

Misu je predslavio vlč. Florijan Kvetek, župnik Župe sv. Euzebija i Poliona u Vinkovcima, a koncelebrirao je domaći župnik vlč. Damir Stanić.

Prije mise održan je mimohod DVD-a Cerna i svih prisutnih vatrogasnih izaslanstava uz pratnju Puhačkog orkestra DVD-a Valpovo. Prošavši parkom i ulicama u središtu mjesta, vatrogasci su se u mimohodu uspeli na Grac, povišeni povijesni plato u središtu Cerne, smješten između rijeka Biđ i Bosut, na kojem se nalazi župna crkva sv. Mihaela arkanđela i središte župe. Misa je slavljena na vanjskom oltaru ispred Pastoralnog centra.

Tumačeći Božju riječ, vlč. Kvetek je, među ostalim, povezao Isusov poziv iz evanđelja nekoliko posljednjih nedjelja s plemenitom spremnošću i zauzetošću vatrogasaca, koji se dobrovoljno odazivaju na pozive za pomoć u požarima, prirodnim ili prometnim nesrećama.

„Zamislite kada bi na zapovjednikov poziv na hitnu intervenciju pola vatrogasaca odgovorilo: ‘Dolazim’, a ne bi došli gasiti požar. Koje bi bile posljedice takvog odgovora i zatim neodgovornog djelovanja? I tko bi se više pouzdao u takve vatrogasce? Danas smo ovdje došli, proslavljajući 130 godina vatrogastva u Cerni, moliti Boga i zagovor sv. Florijana da budemo oni koji će se uvijek iskreno odazvati Božjem pozivu na dobro i koji će djelima i životom stajati iza svoje riječi.

Na mnogim područjima našeg osobnog, obiteljskog i društvenog života danas gori. I potrebni su oni koji će pomoći gasiti požare koji razaraju živote pojedinaca, brakove, obitelji i čitavo društvo. Iz euharistije crpimo snagu da budemo blizu svima u potrebi, da im pomognemo gasiti požare koji im prijete“, rekao je propovjednik.

Na misi je svirao Puhački orkestar DVD-a Valpovo, a pjevao župni zbor Župe sv. Mihaela arkanđela iz Cerne. Nakon mise, u dvorani Pastoralnog centra održana je svečana sjednica s dodjelom priznanja i nagrada zaslužnim vatrogascima i podupirateljima društva.