Budi dio naše mreže
Izbornik

Vatikan: Rješenje za Izrael i Palestinu su dvije države za dva naroda

Vatikan (IKA)

Suočena s nedavnim odlukama koje dovode još više u opasnost izraelsko-palestinski mirovni proces i već slabu regionalnu stabilnost, Sveta Stolica je u priopćenju Tiskovnog ureda ponovno istaknula svoje stajalište u svezi s rješenjem „dvije države za dva naroda“, kao jedinim putom da se konačno riješi vjekovni sukob.

Sveta Stolica podržava pravo države Izrael da živi u miru i sigurnosti unutar granica koje priznaje međunarodna zajednica, no smatra da isto pravo pripada i palestinskom narodu i mora biti priznato, poštovano i ostvareno.

Sveta Stolica nada se da će dvije strane, izravno pregovarajući, uz potporu međunarodne zajednice i u skladu s rezolucijama Ujedinjenih naroda, pronaći pravedan kompromis koji uzima u obzir opravdane težnje dvaju naroda, ističe se u priopćenju Svete Stolice koje je objavljeno nakon 18. studenoga, kada je državni tajnik Sjedinjenih Američkih Država Mike Pompeo izjavio da izraelska naselja na području Zapadne obale nisu oprečna međunarodnom pravu. Time je administracija predsjednika Donalda Trumpa odbacila Memorandum iz 1978. godine i počela s novom politikom prema Izraelu.

Glasnogovornik palestinskog predsjednika Abu Mazena izjavio je da odluka Sjedinjenih Američkih Država nije prihvatljiva, te ju treba osuditi. Ured Ujedinjenih naroda za ljudska prava smatra da izraelska naselja na palestinskom području predstavljaju kršenje međunarodnog prava. Isto je tako i Europska unija po visokoj predstavnici za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Federiki Mogherini, iskazala neslaganje s tom odlukom, te i dalje ta izraelska naselja smatra nezakonitim. Jednodušna je i osuda mnogih zemalja koje smatraju da stajalište Sjedinjenih Američkih Država ugrožava mirovni proces na Bliskom istoku, prenosi Vatican News.