Budi dio naše mreže
Izbornik

Vatikanski astronom za reguliranje svemirskoga turizma

Vatikan (IKA)

Glavni vatikanski astronom Guy Consolmagno (68) s obzirom na pojavu svemirskoga turizma smatra potrebnim uvesti općevažeće propise, prenosi Vatican News.

U razgovoru za Radio Vatikan Consolmagno je upozorio da pozornost čovječanstva ne zaslužuje samo Zemlja. Sav je kozmos dio božanskoga stvaranja koje treba čuvati. S obzirom da su već na raspolaganju rakete namijenjene prijevozu bogatih klijenata, astronom ističe nužnost međunarodne regulacije koju će prihvatiti svi. S obzirom na aktualnu brojnost satelita i mogućnost sudaranja mogao bi nastati kaos, upozorava direktor Vatikanske zvjezdarnice.

U središtu svjetske pozornosti su privatni letovi u svemir milijardera Jeffa Bezosa (Amazon) i Richarda Bransona (Virgin). Već su i prije poduzeti letovi bogatih ruskih putnika na Međunarodnu svemirsku stanicu, pa su mnogi investitori zainteresirani za taj poslovni model. Consolmagno smatra da se takvi projekti ne bi trebali zabraniti “jer nije dobro ograničavati ljudsku znatiželju i želju za otkrivanjem”.