Budi dio naše mreže
Izbornik

Večer domoljubne poezije i dodjela nagrada za najbolju pjesmu

Split (IKA)

U sklopu „Tjedna sjećanja na Vukovar i Škabrnju“ priređena je u petak 13. studenoga u prostorijama „4. gardijske brigade“ u Splitu „Sedma večer domoljubne poezije“ i dodjela nagrada za najbolju pjesmu pristiglu na natječaj pod nazivom „Vukovaru i Škabrnji - H - Momento poetika“.

Prva nagrada „Vukovaru i Škabrnji – H – Momento poetika” pripala je hrvatskom branitelju i pjesniku Peji Šimiću za pjesmu „Grad u sjeni križeva“, druga don Slavku Vranjkoviću – Sacerdos za pjesmu „Slomljeni cvjetovi“ i treća pjesnikinji Dragici Zeljko Selak za pjesmu „Hrvatima zvona zvone salve – 2020.“.

Na večeri su predstavljena i tri zbornika domoljubne poezije „Vukovaru-Škabrnji – H – Memento poetika“, „Bojni blaženika na nebesima“ i „Rasplamsaj oluje u pjesmi i srcu“.

Zbornike, objavljene u nakladi „Protuđer“, predstavio je pjesnik Mate Buljubašić koji je uručio i nagrade pobjednicima Sedmog pjesničkog natječaja domoljubne poezije „Vukovaru i Škabrnji – H- Momento poetika”. Na natječaj se javilo 40 autora sa 71 pjesmom.

U ozračju ponosa i sjećanja na hrvatske domoljube i junake, žive i mrtve, svoje pjesme su uz nagrađene pjesnike krasnoslovili Danica Bartulović, Branka Mlinar, Nikša Krpetić, Silvija Vrljičak-Budin, Zvonimir Hazdovac, Ilija Protuđer te Milan Perin, hrvatski branitelj koji se pjesmom prvi put predstavio u javnosti, a don Slavkovu drugonagrađenu pjesmu krasnoslovila je Ivana Grubišić.

Naslovnice zbornik kao i nagradu „Momento poetika“ izradio je fotograf Vladimir Zemunik, dugogodišnji fotograf i suradnik Festivala dalmatinskih klapa Omiš.

Svečanosti je uime Splitsko-dalmatinske županije nazočio Damir Gabrić, pročelnik za branitelje, uime Hrvatske udruge „Benedikt“ Jakša Ćosić i Ivana Grubišić, a u ime „Četvrte gardijske brigade“ Ante Perković. Program je vodio Mate Buljubašić, pukovnik u miru, a u glazbenom dijelu programa nastupila je klapa „Elektrodalmacija“ koja je izvela hrvatsku himnu i nekoliko domoljubnih pjesama.

Događaj su organizirali Hrvatska udruga „Benedikt“, Udruga veterana 4. gardijske brigade i Udruga Hrvatske domovinske vojske 1941 -1995. – Glavni stan Split.