Budi dio naše mreže
Izbornik

VELIKA GOSPA U CASTEL GANDOLFU Najavljena Sinoda za Libanon

Castel Gandolfo (IKA )

Castel Gandolfo, 16. 8. 1995. (IKA) - Papa Ivan Pavao II. predvodio je, ujutro 15. kolovoza, na blagdan Velike Gospe, zajedno s kardinalom Sodanom i mjesnim biskupom, sve~ano euharistijsko slavlje u dvoričtu apostolske pala~e u Castel Gandolfu. U homili

Castel Gandolfo, 16. 8. 1995. (IKA) – Papa Ivan Pavao II. predvodio je, ujutro 15. kolovoza, na blagdan Velike Gospe, zajedno s kardinalom Sodanom i mjesnim biskupom, sve~ano euharistijsko slavlje u dvoričtu apostolske pala~e u Castel Gandolfu. U homiliji se Sveti Otac zadržao na liturgijskim ~itanjima svetkovine Marijina Uznesenja kao vrhuncu milosti danih joj od Boga sve od za~eđa. Uznesenje je Marijino ujedno potvrda Božje vjernosti i znak sigurne nade u pobjedu milosti. Tako je Marija svima i ženama i mučkarcima svijetli uzor vjere i suradnje s Bogom kako bi svi napokon sudjelovali u istoj proslavi do koje se dolazi razli~itim putevima, zaklju~io je Papa.
Popodne se Sveti Otac s balkona svojega ljetnikovca obratio okupljenim vjernicima kako bi im u svijetlu blagdana Velike Gospe govorio o Mariji kao potpunom izrazu ženstvenosti. Njezine osobne kvalitete, rekao je Papa, poticaj su svakoj ženi da u sebi otkrije istinsku potvrdu svojeg dostojanstva i vrijednosti upravo u razli~itosti mučkarca. Papa je potom potaknuo žene svega svijeta da porastu u svijesti svojega poziva te da svojim nezamjenjivim udjelom velikodučno pridonesu ljudskom napretku naro~ito u začtiti života, ~emu bi imala poslužiti i skoračnja pekinčka konferencija. Papa je potom zazvao Mariju da zagovara svu svoju djecu kod svojega Sina kako bi mir zavladao u svakom kutu zemlje. Neka Marija začtiti naro~ito žrtve nasilja i mržnje, neka izmoli mir ratom izmu~enim zemljama i narodima, rekao je Papa.
Nakon podnevne molitve Sveti je Otac objavio da đe posebna Sinoda biskupa za Libanon po~eti 26. studenog o.g. u Rimu.