Budi dio naše mreže
Izbornik

VELIKI ĐETVRTAK SVETOGA OCA Krčđanska solidarnost s Liberijom i Sierra Leone

Rim (IKA )

Rim, 14. 4. 1995. (IKA) - Na Veliki ~etvrtak Papa je misu "Ve~ere Gospodnje" služio u katedrali svoje rimske biskupije, bazilici sv. Ivana u Latrenu, zajedno s viče biskupa, mešu kojima su bili dekan Kardinalskog zbora kardinal Bernardin Gantin, državni

Rim, 14. 4. 1995. (IKA) – Na Veliki ~etvrtak Papa je misu “Ve~ere Gospodnje” služio u katedrali svoje rimske biskupije, bazilici sv. Ivana u Latrenu, zajedno s viče biskupa, mešu kojima su bili dekan Kardinalskog zbora kardinal Bernardin Gantin, državni tajnik Angelo Sodano, vikar za gradski dio Rimske biskupije Camillo Ruini, te veđi broj sveđenika. Luteranski biskup Erik Svenunsson, dočao je iz ćvedske u Rim kako bi sudjelovao u tom bogoslužju Svetoga vazmenog trodnevlja. Govoređi o Posljednjoj ve~eri Papa je istaknuo kako euharistija zna~i zahvalu: “Ustanovljujuđi ovaj sakrament, Krist ga je ispunio velikom i opđom zahvalnočđu svega stvorenja… Time je ~ovje~anstvu vratio sposobnost zahvale Bogu, koju su ljudi zbog grijeha bili izgubili”. Tijekom obreda pranja nogu prikupljeni su darovi za Liberiju i Sierra Leone, dvije afri~ke zemlje zahvađene nasiljem i patnjama viče milijuna ljudi. Sveti je Otac ovoga puta noge oprao dvanaestorici starijih sveđenika koji rade u lateranskoj bazilici kao kanonici i ispovjednici.
Misu posvete ulja papa Ivan Pavao II. je služio prijepodne na Veliki ~etvrtak na grobu sv. Petra u vatikanskoj bazilici zajedno s biskupima, mešu kojima je bilo viče kardinala, i sveđenicima koji žive i rade u Rimu.