Budi dio naše mreže
Izbornik

VIDEO Papa: Populizam je usmjeren protiv naroda

Vatikan (IKA)

Papa Franjo uputio je video-poruku sudionicima internetske konferencije u Londonu o temi „Politika ukorijenjena u narodu”, ponovno se založivši za politiku koja služi općem dobru, prenosi Vatican News.

Dobra politika je ona koja služi, koja ljudima otvara nove načine organiziranja i izražavanja. Sanjam o politici s „velikim slovima“, politici ne samo za nego i s ljudima, ukorijenjenoj u njihovim zajednicama i vrednotama, rekao je Papa. Upozorio je da se nasuprot tome populizmi ‘svjesno ili nesvjesno’ nadahnjuju geslom „sve za narod, ništa s narodom“, a to je politički paternalizam.

U populističkoj viziji politike ljudi nisu protagonisti svoje sudbine, već sluge ideologije, upozorio je Papa. Time im se pak uskraćuje ne samo materijalno blagostanje već i dostojanstvo djelovanja. Stoga Crkva ne može odijeliti promicanje socijalne pravde od priznavanja vrednota i kulture ljudi, uključujući i duhovne vrednote, izvor njihova osjećaja dostojanstva. U kršćanskim zajednicama te su vrednote rođene u susretu s Kristom koji neumorno traži obeshrabrene i izgubljene, do granica postojanja, da bi bio „Bog s nama“.

Papa je upozorio da ni Crkva niti politika ne mogu ignorirati siromašne, a za Crkvu je susret s njima i od životne važnosti. Ako krenemo u najsiromašnije zajednice tražiti Krista uskrsloga, mogli bismo ponovno oživjeti misionarski žar. Jer, tako je i nastala Crkva, na periferiji križa, poručio je Sveti Otac. Ako Crkva napusti siromašne, prestane biti Isusova Crkva, u opasnosti je svesti se na intelektualnu ili moralnu elitu. Isto tako politika koja ignorira siromašne ne može promicati opće dobro, upozorio je Papa.

Populizam je politička strategija koja ustvrđuje suparništvo između naroda i elite, pri čemu elita, prema shvaćanju populističkih ideologa, krši njegova prava. Populizam koristi postojeće socijalne strahove i smatra se simptomom krize; javlja se kada demokracija oslabi a građani izgube povjerenje u političke institucije, rekao je Papa.

Na konferenciji, koja se temelji na knjizi „Vratimo se svojim snovima“ koju je papa Franjo napisao s novinarom Austenom Ivereighom, sudjeluju predstavnici anglikanskih i katoličkih organizacija koje se zauzimaju za socijalnu pravdu i bave istraživanjima na tom području.