Budi dio naše mreže
Izbornik

VIII. međunarodno hodočašće za djecu s teškoćama u razvoju i osobe s invaliditetom

Međugorje (IKA)

VIII. međunarodno hodočašće za djecu s teškoćama u razvoju i osobe s invaliditetom pod geslom „Idi za mnom!“ (Mk 10,21) okupilo je od 6. do 9. lipnja u Međugorju više od 2000 vjernika. Svi su oni bili smješteni besplatno u domove, pansione i hotele župljana Međugorja, gdje su im bila osigurana prenoćišta i objedi.

Osobe s teškoćama, mnogo njih s različitim mentalnim ograničenjima, njihovi roditelji i volonteri pristigli su između ostaloga iz Rusije, Ukrajine, Litve, Latvije, Slovačke, Italije, Velike Britanije, Poljske, Srbije, Slovenije, Hrvatske i BiH, prenosi portal nedjelja.ba. Program i liturgija bili su im prilagođeni s mnogo pjesme, pokreta, simbola, jednostavnih gesti koje svakom sudioniku žele pokazati koliko im je Bog blizak u njihovoj patnji.

Večernju misu 6. lipnja predvodio je fra Marinko Šakota, međugorski župnik i koordinator toga susreta, pozdravivši hodočasnike i zahvalivši svim župljanima koji su se i ove godine iskazali u velikodušnosti besplatno primivši u svoje domove sudionike hodočašća.

U petak 7. lipnja program je počeo predstavljanjem skupina hodočasnika koje su pozdravili župnik Šakota i nadbiskup Henryk Hoser, apostolski vizitator s posebnom ulogom za župu Međugorje.

„Došli smo ovdje sa svim svojim slabostima i duše i tijela. Isus nam svima kaže: ‘Evo ja ti dajem snagu, ali ne kako ti želiš, nego kako ja smatram da treba’. Isus je jedan super liječnik. Svakome od nas on daje pravu dijagnozu, jer bolest često puta nije nešto što je zapravo ružno i nepotrebno. Sv. Pavao nam je rekao da mi u svojim patnjama, svojim križevima nadopunjujemo patnje Kristove i zato mi noseći naš križ nosimo taj križ za Isusom. Ovdje nasuprot nas gledamo brdo Križevac, na vrhu je Isusov križ, a do tog križa vodi križni put s 14 postaja, a vi dolazite iz 14 zemalja i ako idete na Križevac neka svaka zemlja uzme molitvu za jednu postaju. I tako postajemo svjesniji da svi trebamo hodati po tom križnom putu Isusa Krista. Na svijetu nema osoba koje ne pate. Svi pate. Čak i oni za koje mi možda mislimo da su bogati, da su zdravi… I oni imaju neku patnju“, poručio je nadbiskup Hoser okupljenima te ih blagoslovio.

U poslijepodnevnim satima molio se Križni put na Križevcu za one koji su pokretni, a za nepokretne, odnosno manje pokretne molitva je upriličena u Dvorani Ivana Pavla II. uz oživljavanje i animiranje postaja Križnog puta.

U subotu 8. lipnja od jutra je organizirano nošenje nepokretnih sudionika hodočašća do mjesta Podbrdo, koji su se, već tradicionalno zahvaljujući momcima iz Cenacola, Marijinih ruku i međugorskim župljanima, barem na dan osjećali ravnopravno, zaboravljajući svoj hendikep, s potpuno zdravim i pokretnim osobama. Tijekom poslijepodneva uslijedila su svjedočanstva protkana plesom. Ove godine gostovala je zajednica Cenacolo, kao i skupina mladih iz Poljske koja je svojom animacijom pozdravila i papu Franju prilikom Svjetskoga susreta mladih u toj zemlji.

Svoje svjedočanstvo s okupljenima podijelio je Branimir Reiter iz sela Bektež blizu Kutjeva koji boluje od cerebralne paralize. Posvjedočio je kako je upravo u Međugorju osjetio Božju ljubav, što mu je pomoglo prihvatiti vlastiti život i svoje stanje, upravo u trenutku kada je mislio odustati od života.

Svjedočio je i Stijepo Gleđ Markos, međunarodno priznati hrvatski tenor iz Dubrovnika, koji je svoju glazbenu karijeru započeo na kazališnim daskama gdje je kroz glavne uloge u mjuziklima ostvario veliki uspjeh. Odigrao je više stotina predstava a nedavno je utjelovio glavnu ulogu alkara Stipana u aktualnom povijesnom mjuziklu i glazbeno-scenskom spektaklu Mirakul o Čudotvornoj Gospi Sinjskoj. On u dubrovačkoj bolnici posjećuje palijativne bolesnike te im glazbom i pjesmom olakšava teške trenutke bolesti. Svjedočio je o svom obraćenju i stavljanju svog života u službu potrebitih. Kristina Kiki Terihaj iz Slavonskog Broda boluje od artogripoze te je stoga čitav život provela u kolicima, ali ju to nije spriječilo da bude članica zajednice Vjera i Svjetlo i zajednice Srce Isusovo koju je osnovala s prijateljem, o čemu je ovom prilikom i govorila nazočnima.

Poslije svjedočanstava sudionici su imali zakusku, koju su, također, pripremili župljani Međugorja, nakon čega je upriličen večernji molitveni program. Hodočašće je završilo euharistijskim slavljem na svetkovinu Duhova, u nedjelju. 9. lipnja. Program je počeo u jutarnjim satima plesnim nastupom poljske mladeži i „oživljavanjem“ evanđeoskog prikaza silaska Duha Svetoga na Mariju i apostole.