Budi dio naše mreže
Izbornik

Vjesnik Đakovačko-osječke nadbiskupije za listopad

Đakovo (IKA/TU)

Vjesnik Đakovačko-osječke nadbiskupije za listopad obrađuje temu „Katekumenat“, a urednik doc. dr. Boris Vulić u uvodniku ističe: „Razdoblju katekumenata prethodi vrijeme osobnog traženja i dozrijevanja, početnog obraćenja te prijave i okupljanja kroz ‘predkatekumenate’. Trajanje predkatekumenata nije ograničeno.“

O temi broja pišu: Taras Barščevski („Katekumenat i povijest spasenja“); Ivan Bodrožić („Smisao i povijesni razvoj katekumenata“); Zvonko Pažin („Katekumenat – mogućnosti i perspektiva“); Ana s. Thea Filipović („Novi Direktorij za katehezu. Kateheza Crkve u dinamici evangelizacije, nadahnuta katekumenatom“); Sani Gilja („Mlakost katekumenata u hrvatskoj pastoralnoj praksi“) te Zvonimir Martinović („Katekumenat je najbolji put“).

Kolumna za svećenike Žarka Relote nosi naslov „Zaraženi pastoral ili pastoralna pandemija“; nadbiskup Marin Srakić nastavlja feljton „Sve za vjeru i jedinstvo naroda“ (20); a Zvonko Pažin Liturgijska zborovanja o „Euharistijskom slavlju prema Misalu iz 1962. i Misalu iz 2002.“ (12). Propovijedi su priredili: Ivan Benaković, Tomislav Ćurić, Ivan Andrić, Josip Bošnjaković i Mario Brkić, euharistijsko klanjanje Josip Filipović, a glazbeni prilog „Zdravo budi, križu sveti“ Dejan Bubalo.

„Krenuti od početka: Važnost duhovnosti u razdoblju prije i poslije rađanja“ naslov je priloga Petra-Krešimira Hodžića i Rafaele Mrdjen-Hodžić. U Razgovoru s povodom razgovaramo s Ivkom Kaurinović, ravnateljicom Centra za socijalnu skrb u Osijeku, koja kaže: „Socijalni rad nije vrijednosno neutralan, no humanističke vrijednosti na kojima počiva često su relativizirane“.

Kolumna za vjeroučitelje Marine Živić nosi naslov „Na putu“, a pripremu za sat na temu „Poštuj život!“ osmislila je Ana Želinski. U Katehezi za odrasle donosimo prijevod prvoga dijela djela Carla Maria Martinija „Noći i dani srca“. „Samo su Bog i čovjek sveti (Mk 2, 23-28)“ naslov je priloga Ivice Čatića koji nastavlja tumačiti ulomke Evanđelja po Marku. Materijal za biblijske zajednice „Sakrament pomirenja – ispovijed“ priredio je vlč. Krešimir Bulat, a Dino Klem predstavlja knjigu Ivana Macuta „Hrvatska filozofija od sloma Nezavisne Države Hrvatske 1945. do raspada Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije 1991. godine“.

Informativni dio Vjesnika donosi Poruku pape Franje za 6. Svjetski dan molitve za skrb o stvorenom svijetu te Poruku za Svjetski dan misija 2020. Tu je i poruka Komisije HBK-a Iustitia et pax „Pandemija bolesti COVID-19: ispit solidarnosti i bratstva“ te izvješće s održane Katehetske ljetne škole, Teološko-pastoralnog seminara 2020., posvete obnovljene župne crkve i oltara u Bošnjacima i Ljetnog kampa za mlade. Omot Vjesnika predstavlja novi Kalen/dar susreta 2020./2021., donosi vijest o ljetovanju mladih, a Tomislav Ćurić i Drago Marković pišu o opatskom štapu iz osječke Tvrđe.