Budi dio naše mreže
Izbornik

VLADA RUANDE KRITIZIRA PAPU

Kigali (IKA )

Kigali, 30. 9. 1995. (IKA) - Vlada Ruande uputila je očtru kritiku papi Ivanu Pavlu II. zbog njegovih izjava o sukobima u toj zemlji. U Ruandi i Burundiju se, prema tvrdnjama ruandskoga državnog radija, ne vodi rat izmešu nacionalnih skupina, nego posto

Kigali, 30. 9. 1995. (IKA) – Vlada Ruande uputila je očtru kritiku papi Ivanu Pavlu II. zbog njegovih izjava o sukobima u toj zemlji. U Ruandi i Burundiju se, prema tvrdnjama ruandskoga državnog radija, ne vodi rat izmešu nacionalnih skupina, nego postoji dubok politi~ki sukob. Za pročlogodičnji pokolj u Ruandi, u kojem je stradalo oko pola milijuna ljudi, veđinom iz plemena Tutsi, ruandske vlade tvrdi da je planiran od prethodne vlade u toj zemlji koja se na taj na~in rječila kriti~ki raspoloženih stanovnika zemlje.
U obje zemlje postoji otvoren sukob izmešu vojski i milicija, u kojima su dominanti pripadnici prlemena Tutsi, i Katoli~ke Crkve. Osim snažne anticrkvene kampanje u javnim glasilima, svakodenvni su i napadi na sveđenstvo i vjernike. Na katoli~ke biskupe u Burundiju je do sada čest puta pokučan atentat, a ubijeno je 12 sveđenika, tri redovnika i neutvršen broj vjerou~itelja, uglavnom iz plemena Hutu.