Budi dio naše mreže
Izbornik

Vladika Stipić pohodio kaznionicu u Lepoglavi

Lepoglava (IKA)

Na blagdan sv. Leopolda Bogdana Mandića, u četvrtak 12. svibnja, križevački vladika Milan Stipić, u svojstvu predsjednika Vijeća Hrvatske biskupske konferencije za pastoral osoba lišenih slobode, u pratnji đakona Livija Marijana pohodio je kaznionicu u Lepoglavi.

U kaznionici se susreo s ravnateljem te ustanove Draženom Posavcem i njegovim suradnicima, a slavio je i misu u kaznioničkoj kapeli Bl. Alojzija Stepinca zajedno sa zatvorskim kapelanom Vladom Borakom.

U homiliji je biskup Stipić govorio o Isusu Kristu dobrom pastiru, čija je logika čovjekoljublja posve drugačija od uobičajene ljudske logike. ”Isus Krist je čovjekoljubac koji će ostaviti 99 ovaca i ići potražiti onu izgubljenu, onu koja je zastranila, odlutala, koja je najviše potrebna njegova milosrđa. Krist to čini jer je svaki čovjek stvoren na sliku Božju kao jedinstveni original, vrijedan i neponovljiv i Bogu jednako važan kao i čitav svemir. Božja je ljubav bezgranična i nama često neshvatljiva, ali nam je dostupna i opipljiva u životu, i zato je važno da ju tražimo, da se na njoj hranimo i da i sami živimo u ljubavi jedan s drugim”, naglasio je biskup Stipić.

Primjer Božje čudesne ljubavi pokazuje upravo život našega hrvatskog sveca Leopolda Bogdana Mandića koji je tijelom bio malena rasta, a duhom div. ”Koliko li je Božje ljubavi prostrujilo u ljudske živote preko toga sićušnog svetog čovjeka, teško je i zamisliti. On je jednostavno dopustio Bogu biti mostom Božje ljubavi i milosrđa prema ljudima i postao duhovna veličina svjetskoga glasa.

I mi smo svi pozvani živjeti, svjedočiti i dijeliti bezgraničnu Božju ljubav jedni drugima. Kada ljubimo Božjom ljubavlju oslobađamo se tereta krivnje, čistimo se od počinjenih grijeha i iznova se rađamo. To nam Bog omogućava u svakom trenutku života. To je nešto najčudesnije i najljepše u životu – moći se roditi iznova, preporoditi, postati novim, boljim i sretnijim čovjekom. A Bog to svakom svom djetetu uvijek iznova omogućava i nudi”, poručio je biskup Stipić zatvorenicima koji su se okupili na misi. Mnogi su se prethodno ispovijedili i na misi pričestili.

Zahvalio je zatvorskom kapelanu Boraku na brizi i duhovnoj skrbi za zatvorenike. U razgovoru s ravnateljem zanimao se za duhovni život zatvorenika, koji je zahvaljujući vrijednoj suradnji između uprave kaznionice i kapelana dobro organiziran. Na misi je bio i ravnatelj Posavec sa suradnicima, a pjevali su sami zatvorenici. Poslije mise ravnatelj je biskupa Stipića proveo kroz zatvorski kompleks. U spomen-ćeliji u kojoj je bio zatočen nadbiskup bl. Alojzije Stepinac, vladika Milan se pomolio i upisao u knjigu posjetitelja.