Budi dio naše mreže
Izbornik

Vlč. dr. Franjo Jurčević oprostio se od kastavske župe u kojoj je djelovao 40 godina

Kastav (IKA)

Nakon četiri desetljeća službe u župi sv. Jelene Križarice na Kastvu, vlč. dr. Franjo Jurčević oprostio se u nedjelju 3. studenoga od župljana i župe, ali i misom zahvalnicom proslavio 40 godina svećeničkog djelovanja u toj župi.

Kastavska župna crkva bila je pretijesna za sve koji su te kišne nedjelje i po jakom pljusku došli na misu koju je, u zajedništvu sa župnikom vlč. Marinkom Kajićem, slavio vlč. dr. Jurčević.

U prigodnom govoru zahvalio je Bogu na pozivu i svima koji su ga slijedili na njegovom svećeničkom putu. Na osobit način zahvalio je sestrama kćeri Božje Ljubavi, sestrama milosrdnicama te sestrama Družbe Presvetog Srca Isusova. Riječi zahvale uputio je hrvatskim braniteljima, obitelji i rodbini i svim župljanima s kojima je zajednički realizirao brojne projekte u kastavskoj župi, ali i šire. Kao značajnije izdvojio je obnovu crkve, svih kapela, izgradnje župnog stana, ali i obnove crkve i izgradnje kapele u rodnom Cetingradu koju je agresor srušio u Domovinskom ratu. Vlč. Jurčević posredovao je i sudjelovao u brojnim huimanitarnim akcijama. Na misi je zahvalio župljanima koji su nesebičnim zalaganjem pomagali u realizaciji projekata humanitarne pomoći tijekom Domovinskog rata. Riječi zahvale uputio je i medijima, istaknuvši da sve se činilo, činilo se za dobrobit drugih, ali i za promicanje kulturno-povijesne baštine i za ostavštinu za budućnost.

Svom dugogodišnjem župniku riječi zahvale za sve što je učinio za njih, župu i Domovinu uputili su djeca župe sa svojom vjeroučiteljicom, župljani i hrvatski branitelji. Njegov nasljednik vlč. Marinko Kajić naglasio je kako ovo nije oproštaj vlč. Jurčevića od kastavske župe, već proslava 40 godina njegove službe u župi sv. Jelene Križarice u Kastvu, te da će, premda je službeno u mirovini u Svećeničkom domu u Rijeci, u Kastav i svojim župljanima često navraćati. Svećeništvo je izazov i vlč. Franjo je taj izazov prihvatio i hrabro izvršavao, kazao je vlč. Kajić.

Vlč. Franjo Jurčević rođen je u Cetingradu 28. lipnja 1943., za svećenika je zaređen 2. srpnja 1967. Mladu misu slavio je u Cetingradu. Godine 1968. odlazi na studij u Rim gdje na Papinskom sveučilištu Gregorijani doktorira iz filozofije 26. svibnja 1973. Nakon povratka iz Rima predaje filozofiju na Visokoj Bogoslovskoj Školi (VBŠ) u Rijeci i ujedno obnaša službu kapelana u župi sv. Antuna Padovanskog u Rijeci na Kantridi od 1973. do 1979. Godine 1979. premješten je u Kastav gdje je u službu župnika bio do ljeta ove godine.