Budi dio naše mreže
Izbornik

Vlč. Miroslav Josip Agostini proslavio dijamantnu misu u Novom Selu kod Dervente

Novo Selo kod Dervente (IKA)

Zahvalnim misnim slavljem, uz geslo s njegove Mlade mise „Gospodine, u Tebe se pouzdajem, jer si vjeran i milosrdan“, svoju dijamantnu Misu - 60 godina svećeništva proslavio je u petak, 24. lipnja na svetkovinu Srca Isusova vlč. Miroslav Josip Agostini u svojoj rodnoj i krsnoj župi Srca Isusova u Novom Selu kod Dervente u Bosanskoj Posavini.

Kako je župa toga dana slavila svoj patron, uz upravitelja župe vlč. Mladena Kalfića koncelebrirali su vlč. Božo Odobašić, domaći sin, Fabijan Stanušić ravnatelj Svećeničkog doma u Sarajevu i Mato Mikičić, župnik u susjednoj Brusnici. Posluživao je i slavlje pjevanjem i sviranjem animirao trajni đakon Vrhbosanske nadbiskupije Robert Čabraja.

U prigodnoj homiliji slavljenik Agostini povezao je pobožnost Srca Isusova, svećenički poziv i ljubav prema rodnoj župi. „Povijest čovječanstva i svakog ljudskog pojedinca pokazuju Božju milosnu ljubav i čovjekove slabosti. Božja ljubav je spremna da prevlada svu našu slabost i grešnost, te da nas uvijek iznova prihvati, liječi, hrani, obraća i obnavlja. Prvi vrhbosanski nadbiskup sluga Božji Josip Stadler posvetio je našu nadbiskupiju, sarajevsku katedralu i ovu župu Srcu Isusovu i ostavio nam snažnu poruku – Imaj prema Bogu srce djetinje, prema bližnjemu srce materinje, prema sebi srce sudačko.“, rekao je uz ostalo vlč. Agostini.

Govoreći o svećeničkom pozivu ustvrdio je kako bi svaki svećenik trebao redovito moliti Isusa da im pomogne da postane svećenikom po njegovu srcu te posvjedočio: „S radošću svjedočim da sam u ovih 60 godina misništva svagdje osjećao da me Isus blagoslivljao duhovnim i vremenitim dobrima, da je po mojoj grešnosti, nesavršenosti i slabosti iskazivao svoje milosrđe vjernicima i drugim ljudima“.

Govoreći o svom rodnom Novom Selu preporučio je župljanima da obogaćuju svoje znanje o njegovoj bogatoj povijesti zapisanim u knjigama i člancima. Posvjestivši kako je središte sela župna crkva i euharistija zaključio je da put savršenstva prolazi kroz križ te da bez odricanja i duhovnog boja nema svetosti. Na kraju je pozvao svoje Novoseljane na obnovu pobožnosti Srcu Isusovom, na nove putove suradnje sa župom i svećenicima i novu ljubav prema Novom Selu i vlastitu zavičaju.

„Danas molimo za mir, kako nas pozivaju duhovni poglavari. Odlučimo u svom srcu bit mirotvorci među svim narodima, religijama, državnim zajednicama, molimo da nestane mržnje, sukoba, zlih podjela i ratova. Budućnost čovječanstva u rukama je onih koji budu znali pokoljenjima pružiti razloge života i nade“, poručio je na kraju slavljenik Agostini.

Župnik Kaflić predao je slavljeniku čestitku s blagoslovom pape Franje. U znak zahvale za suradnju članovi Zavičajnog kluba Žeravac i franjevački samostan Plehan darovali su vlč. Agostiniju umjetničku sliku sv. Franje.

Radost svetkovine i slavlja dijamantnog jubileja brojni su Novoseljani nastavili uz zajednički ručak pod velikim šatorom.

Vlč. Miroslav Josip Agostini rođen je 7. ožujka 1938. u Novom Selu u uzornoj katoličkoj obitelji od oca Feliksa i majke Terezije koji su uz njega imali još četvero djece. U rodnoj je župi kršten i primio svetu pričest. Osnovnu školu završio je u tadašnjoj novoseljanskoj državnoj školi, a srednju naobrazbu stjecao u Bosanskom Brodu i Zagrebu. Teologiju je završio u Đakovu gdje je 29. lipnja 1962. zaređen za svećenika. Službujući na području Derventskog dekanata ostao je zapamćen kao župnik župe sv. Mihovila Arkanđela u Donjim Kolibama za čije je osnivanje i osamostaljenje uvelike zaslužan, i gdje je započeo gradnju župne crkve. Dugo je godina nakon Domovinskog rata bio župnik u Gradačcu odakle je otišao u zasluženu mirovinu te je sada u Svećenikom domu u Sarajevu.

Foto: Brankica Lukačević // dijamantna misa vlč. Miroslav Josip Agostini

Foto: Brankica Lukačević // dijamantna misa vlč. Miroslav Josip Agostini

Foto: Brankica Lukačević // dijamantna misa vlč. Miroslav Josip Agostini

Foto: Brankica Lukačević // dijamantna misa vlč. Miroslav Josip Agostini